Cât costă și de ce acte ai nevoie pentru schimbarea volanului de pe dreapta pe stânga în 2023

Autor: Ionuț Vîlciu 19 ian. 2023 Știri auto

Importurile auto sunt o practică populară pe piața de mașini second-hand. Aceste mașini nu provin întotdeauna din țări unde se conduce pe partea dreaptă, cum este și Anglia. Am vrut să aflăm care este procedura de schimbare a postului de conducere, actele necesare și care sunt costurile unei astfel de operațiuni, conform RAR.

Probabil că toată lumea a avut ocazia să vadă mașini cu volan pe dreapta înmatriculate în România, iar dacă ați avut ocazia să conduceți o astfel de mașină, cu volanul amplasat pe partea dreaptă, știți că nu este cea mai plăcută sau sigură experiență.

Există posibilitatea de schimbare a poziției postului de conducere. Am luat legătura cu Registrul Auto Român și am aflat informații despre procesul de schimbare postului de conducere, actele necesare, dar și despre costurile de omologare.

În ce constă schimbarea postului de conducere și cât costă omologarea RAR

Conform informațiilor furnizate de Registrul Auto Român, schimbarea postului de conducere trebuie efectuată la un atelier autorizat care are acreditarea de a lucra cu sisteme de frânare, direcție, rulare, electrice sau cu elemente de caroserie (elemente de rezistență opțional). Există o listă cu ateliere pe pagina oficială a Registrului Auto Român, la secțiunea Certificare Sisteme.

Pentru prezentarea vehiculului la RAR pentru omologare, va trebui prezentată documentația furnizată de atelierul în care s-au realizat modificările. Din aceasta trebuie să reiasă în mod clar cerințelor pentru omologare.

Cât despre costurile de omologare, Registrul Auto Român percepe un tarif de 1.742,10 lei pentru (re)omologarea unui autoturism înmatriculat în România, ca urmare a modificării postului de conducere. Bineînțeles, acestea sunt doar costurile de omologare. În funcție de mașina la care se efectuează operațiunea și de timpul de realizare, costurile pot varia.

De asemenea, în cazul autovehiculelor destinate circulației pe partea stângă a carosabilului, pentru care se solicită eliberarea Cărții de identitate (CIV) în vederea înmatriculării în România, este necesară echiparea acestora cu faruri destinate circulației pe partea dreaptă. Orice alte măsuri temporare, cum ar fi mascarea unei părți din far sau reglarea farului astfel încât lumina să bată în jos, nu sunt acceptate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide