Cât de des trebuie să facem schimbul de ulei de motor

Autor: Ionuț Vîlciu 13 iun. 2023 Știri auto

Schimburile de ulei sunt vitale pentru buna funcționare a motorului mașinii, dar cât de des ar trebui să facem schimbul de ulei de motor?

Schimbarea uleiului de motor este una dintre cele mai importante părți ale întreținerii unei mașini cu motor cu combustie internă. Cât de des trebuie să schimbăm uleiul din motor și cât de mult este recomandat să îl folosim?

În majoritatea cazurilor, putem aplica regula celor 10.000 de kilometri sau un an de zile. Oricare dintre aceste intervale este considerat a fi bun. Astfel, dacă parcurgem mai mult de 10.000 de kilometri în mai puțin de un an, atunci vom respecta acest interval. În cazul în care nu parcurgem mai mult de 10.000 de kilometri pe an, uleiul trebuie schimbat oricum pentru că, chiar dacă nu are numărul de kilometri, uleiul se degradează și își pierde proprietățile în timp.

De-a lungul timpului, producătorii au început să ofere intervale de schimb din ce în ce mai mari. Vedem în ziua de azi mașini noi care au intervale de service de 30.000 de kilometri. Există o mulțime de variabile care pot influența cât de bine funcționează un motor în timp, indiferent de intervalul de schimbare a uleiului. Cum este folosită mașina? Proprietarul folosește mereu același brand și vâscozitate pentru ulei? Înlocuiește filtrul în mod regulat sau omite acest lucru din când în când?

Când trebuie să facem schimbul de ulei de motor?

Într-un material publicat de Carscoops, aflăm că un proprietar al unui ford s-a ales cu un motor calat din cauză că nu a schimbat filtrul de ulei în mod regulat. Există cazuri în care uleiul este schimbat conform cerințelor producătorilor, dar motoarele tot ajung să cedeze.

Într-o poveste răspândită la scară largă, un tehnician de la Toyota a verificat recomandarea mărcii de a schimba uleiul doar la fiecare 10.000 de mile (circa 16.000 de kilometri). În ciuda respectării fidele a acelui program, motorul a fost avariat până la demontare și înlocuire atunci când avea 180.000 de mile (290.000 de kilometri). Este un kilometraj destul de mare, fără îndoială, dar este departe de multiplele povești pe care le-am auzit despre mașini care parcurg milioane de kilometri cu motorul lor original în stare bună.

Ideal este să facem schimburi cât mai dese, cu ulei de calitate, dar și să adaptăm aceste intervale nevoilor noastre. O mașină folosită preponderent în oraș va avea nevoie de schimburi de ulei mai frecvent din cauza uzurii mai mari. În schimb, o mașină care este folosită mai mult pentru a parcurge distanțe lungi, poate avea intervale de schimb ceva mai lungi. Acest lucru este datorat faptului că motorul funcționează pentru mai mult timp la o turație constantă, cu o răcire adecvată, fără a fi supus la traficul din orașe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide