TOP 5 mituri legate de cumpărarea mașinilor second-hand. Greșeli pe care le fac mulți clienți – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 06 iun. 2023 Știri auto

Achiziționarea unei mașini este un pas important pentru cei ce dobândesc permisul de conducere. Fie nouă sau second-hand, mașina este una dintre marile achiziții pe care un om le face în viața sa.

Pasul natural după obținerea permisului de conducere este achiziționarea unei mașini. Indiferent dacă vorbim de mașini noi sau la mâna a doua, este o achiziție importantă pentru oricare dintre noi. Totuși, există câteva mituri legate de achiziționarea mașinilor la mâna a doua, iar Dan Babu de la Mașina Potrivită le demontează. Care sunt cele 5 mituri la cumpărarea unei mașini second-hand și de ce nu au vreo relevanță?

1. Dacă mașina este de la un samsar, atunci înseamnă că nu este bună

În România, această nișă a samsarilor este destul de stigmatizată, în unele cazuri chiar cu o justificare. Totuși, nu este cazul tuturor acestor comercianți de mașini second-hand. Așa cum și Dan explică, dacă nu ar există acești oameni, mulți dintre români nu și-ar permite o mașină ceva mai accesorizată sau mai nouă, dar există și astfel de comercianți care încearcă să păcălească oamenii, de aceea ar trebui să fim foarte atenți la persoana de la care dorim să cumpărăm o mașină.

2. Mașinile cu mulți kilometri nu sunt bune

Un alt mit foarte popular printre cumpărătorii români, dar și foarte greșit, este acela că mașinile care au parcurs mulți kilometri nu sunt bune. Mitul cum că mașinile care au parcurs mulți kilometri nu putea fi mai eronat. Mașinile folosite în afara orașului, în regim de mers constant fie pe drum național, fie pe autostradă, pot fi mai puțin uzate decât o mașină cu mai puțini kilometri, dar folosită doar în oraș. Trebuie să luăm în calcul că opririle și pornirile pun stres pe motor, schimburile mai dese de treaptă, dar și faptul că o mașină folosită în oraș va avea mai multe ore de funcționare, deoarece distanțele se parcurg mai greu prin traficul urban.

3. Gândirea preconcepută

Aici vorbim despre afirmații precum „dacă mașina a parcurs mulți kilometri, atunci toți au fost parcurși în afara orașului”. Nu putem ști, poate că acea mașină a fost folosită în regim de Uber, spre exemplu. Sau „dacă are puțini kilometri, atunci a fost folosită mult în oraș”. Din nou, poate să fie o afirmație falsă. Nu trebuie să gândim aceste lucruri după niște linii tari, ci să ne orientăm, să avem o perspectivă nuanțată și să gândim logic.

4. Mașina cumpărată de la persoană fizică este mai bună decât cea de la un parc auto/samsar

Încă un mit destul de popular printre clienții de mașini rulate. Din nou, nu întotdeauna se justifică, putem găsi mașini îngrijite și într-un parc auto sau de la așa numiții samsari, dar putem da peste mașini cu defecte ascunse și în cazul vânzătorilor obișnuiți. Nu toți proprietarii au grijă de mașinile lor în mod egal. Dacă noi avem grijă de mașina noastră, nu înseamnă că toată lumea respectă aceste lucruri. În plus, dacă achiziționezi mașina de la un parc auto poți primi și garanție, ceea ce te poate scăpa de probleme ce pot apărea ulterior.

5. Cu cât mașina este mai nouă, cu atât este mai bună

Orice mașină la mâna a doua, indiferent de valoarea sa, poate avea aceleași probleme, sau mai multe, ca altă mașină second-hand mai ieftină. Faptul că mașina este mai nouă, mai scumpă sau dintr-o clasă superioară nu garantează că nu vor exista probleme mecanice.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide