Cât de scumpi sunt, de fapt, carburanții în România față de alte țări europene

Autor: George Cristea 28 oct. 2020 Știri auto

Când vine vorba de prețurile carburanților, cei mai mulți români consideră că plătim prea mult pentru benzină și motorină. În special dacă raportăm aceste prețuri la veniturile românilor. Dar cât de scumpi sunt, de fapt, carburanții în România față de alte țări europene?

Intră în Galeria FOTO

Nu există postare despre prețurile carburanților la care cititorii noștri să nu se plângă că sunt prea mari raportate la veniturile românilor. Dar care este adevărul, sunt cu adevărat mai scumpe benzina și motorina în România?

Potrivit informațiilor oferite de Oil Bulletin, o publicație a Comisiei Europene, România are unele dintre cele mai mici prețuri pentru benzină și motorină din Uniunea Europeană. Mai precis, doar Bulgaria a re prețuri mai mici pentru combustibili, dar diferența este una neglijabilă.

Cât de scumpi sunt carburanții în România față de media europeană?

Astfel prețul mediu al benzinei în România este de circa 0,934 euro per litru. Valoarea este cu mult sub media europeană, care este de 1,265 de euro pentru un litru de benzină. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte motorina. În România, carburantul diesel costă 0,906 euro pe litru, faţă de media europeană, care este de 1,105 euro pe litru.

Bulgaria are cel mai mic preţ la benzină, respectiv 0,897 euro pe litru, în timp ce benzina cea mai scumpă se găseşte în Danemarca – 1,458 euro, Italia – 1,389 euro şi Suedia – 1,362 euro pe litru. Tot bulgarii plătesc cel mai puţin și pentru litrul de motorină, respectiv 0,866 euro, în timp ce ţările cele mai scumpe sunt Suedia – 1,341 euro pe litru, Belgia – 1,269 euro şi Italia – 1,260 euro pe litru.

Prețurile analizate sunt cele din benzinării, care includ toate taxele și reflectă prețul mediu plătit de consumatorii finali pentru un litru de combustibil. Prețurile combustibililor din România au suferit recent o modificare interesantă, în sensul în care motorina a devenit mai ieftină decât benzină. În mod tradițional, benzina era mai ieftină decât motorina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide