Cât timp ai voie să staționezi cu mașina „pe avarii”. Scapi de amendă dacă lași motorul pornit?

Autor: Radu Țuțulan 10 ian. 2024 Știri auto

A devenit un obicei pentru foarte mulți șoferi ca, atunci când nu găsesc loc de parcare, să staționeze cu mașina „pe avarii”, chiar dacă asta înseamnă să blocheze o bandă de circulație. Dar, este legal?

Legislația auto din România permite ca, în caz de urgență, să oprești mașina și să staționezi cu luminile de avarie pornite.

Unii șoferi abuzează, însă, de această prevedere și își lasă mașinile în drum atunci când nu găsesc loc de parcare. Ceea ce duce la perturbarea traficului sau chiar la blocarea lui totală.

Cum se folosesc, corect, luminile de avarie

Luminile de avarie pot fi folosite atât pe timp de zi, cât şi noaptea, indiferent dacă circuli în localitate sau pe un drum național ori autostradă.

Rolul acestora este de a avertiza pe alți participanți la trafic că mașina are o defecțiune și staționează sau rulează încet.

Conform legii, ești obligat să aprinzi luminile de avarie atunci când mașina ta este imobilizată involuntar pe carosabil din cauza apariției unei situații neprevăzute cum ar fi un accident, o pană de cauciuc, o defecțiune la nivelul motorului ori dacă ai rămas fără combustibil.

Și când mașina ta este remorcată sau remorchează un alt autovehicul cu probleme tehnice, trebuie să aprinzi avariile.

De asemenea, se recomandă aprinderea luminilor de avarie și atunci când ești nevoit să oprești brusc. Fie la o intersecție, fie la o trecere de pietoni, fie pentru că traficul s-a blocat. Astfel, îi avertizezi pe cei din spate să reducă viteza.

O altă situație în care șoferii folosesc aceste semnale pentru a altui conducător auto. Aceștia aprind avariile preț de 2 – 3 secunde, care se traduce prin „mulțumesc” și primesc, în schimb, un scurt flash, care înseamnă „cu plăcere”. Teoretic, legea sancționează aceste tipuri de semnalizări. Dar, în practică, genul acesta de comunicare nonverbală nu se penalizează.

Cât timp ai voie să staționezi cu mașina „pe avarii”

Așa cum am precizat mai devreme și cum le spune și numele, luminile de avarie trebuie active atunci când mașina are o… avarie.

Deci, nu poți folosi această funcție pentru a semnaliza „mă întorc în 5 minute” sau „opresc numai un pic, să iau ceva de la magazin”.

Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.

În general, printre urgențele care justifică folosirea avariilor se numără următoarele situații:

  • mașina a suferit o defecțiune
  • șoferul, pasagerul sau altă persoană necesită ajutor
  • drumul este blocat/avariat
  • s-a produs un accident rutier.

Astfel, lipsa unui loc de parcare sau încărcarea unor bagaje în mașină nu pot fi considerate urgențe. Iar poliția te poate amenda atunci când oprești într-un loc interzis, chiar dacă stai cu mașina „pe avarii”. Și faptul că ai motorul pornit nu va influența cu nimic situația.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide