Cum se folosesc corect luminile de avarie? Situațiile în care putem folosi acest semnal – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 28 dec. 2023 Știri auto

Luminile de avarie sunt adesea folosite de șoferi în trafic. Fie că vor să arate un pericol, fie că vor să ofere clasica mulțumire, avariile sunt unul dintre cele mai folosite semnale în trafic.

În viața de zi cu zi, șoferii întâlnesc și folosesc diferite semnale luminoase sau acustice. De la semnalizarea direcției de mers, la utilizarea corectă a luminilor de întâlnire și de drum, șoferii trebuie să cunoască foarte bine ce face fiecare funcție de bază a mașinii pe care o conduc.

Însă, de foarte multe ori, unele semnale sunt folosite în mod incorect sau chiar abuziv. Printre acestea se numără și luminile de avarie, pe care unii șoferi le folosesc atunci când vor să oprească undeva sau au lăsat mașina parcată într-un loc nepermis. Folosirea acestor semnale nu permite șoferilor să parcheze unde doresc, bineînțeles, dar pare că acest lucru nu-i oprește pe unii participanți la trafic din a le folosi în acest scop.

Cum folosim corect luminile de avarie și cum semnalizăm corect?

Situațiile în care putem folosi aceste semnale sunt următoarele. Putem folosi luminile de avarie atunci când suntem imobilizați pe partea carosabilă fără voia noastră. Spre exemplu, în cazul unei defecțiuni tehnice a mașinii sau dacă suntem ultima mașină dintr-un ambuteiaj. Astfel, putem folosi aceste semnale pentru a atenționa șoferii ce vin din spatele nostru.

De asemenea, luminile de avarie pot fi folosite pentru a semnaliza faptul că un vehicul se deplasează cu viteză foarte mică sau constituie un pericol în trafic. Aici putem include un vehicul de mare tonaj sau care transportă o încărcătură agabaritică. De asemenea, putem folosi aceste semnale luminoase și în cazul în care mașina noastră este remorcată.

Nu în ultimul rând, semnalizarea direcției este obligatorie pentru toți șoferii. De asemenea, șoferii au obligație de a semnaliza depășirea, oprirea sau punerea în mișcare. De asemenea, semnalizarea trebuie realizată din timp, cu cel puțin 50 de metri în localitate, respectiv 100 de metri în afara localităților, înainte de efectuarea manevrelor de circulație.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide