Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e amendat

Autor: Radu Țuțulan 23 sept. 2023 Știri auto

Codul Rutier stabilește câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină, atunci când pleci la drum, iar șoferii care nu le au pe toate sunt amendați de poliție.

Kit-ul de siguranță auto conține trusă de prim ajutor, stingător și triunghiuri reflectorizante.

Dacă te va opri poliția pentru control, ești obligat să ai stingătorul omologat și în termen, trusa de prim ajutor, de asemenea, în termen.

Iar triunghiurile reflectorizante să fie exact câte stabilește legea.

Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină

Conform legii, ești obligat să ai două triunghiuri reflectorizante în mașină, când pleci la drum.

Dacă ai rămas cu mașina în pană și ești obligat să o lași pe marginea drumului, atunci trebuie să montezi aceste triunghiuri.

Ele se pun atât în spatele mașinii, cât și în față, la o distanță de cel puțin 30m. Deși, pentru mai multă siguranță, ar fi bine să le duci chiar la 50-60m. În special pe cel amplasat în spatele mașinii, dacă ai oprit-o în direcția în care te deplasai.

Astfel, ceilalți șoferi pot să vadă din timp pericolul și să încetinească sau să te ocolească. Iar dacă ești pe drum de mare viteză, poți pune chiar 2 triunghiuri succesiv. Unul la 100 m, iar celălalt la 50 m.

Ce amendă primești dacă nu ai triunghiurile de siguranță

Șoferii care nu au toate elementele cuprinse în kit-ul de siguranță, riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

Iar această sancțiune se aplică și dacă valabilitatea trusei sau a stingătorului a expirat. Ori dacă extinctorul nu este unul omologat.

În plus, șoferii care conduc mașini mai mari de 3.5 tone sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă în kit-ul de siguranță. Pe care să o pună pe ei dacă fac reparații la mașină când se află pe partea carosabilă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide