Câți kilometri de autostradă vor fi construiți în 2023. Noul an ar putea fi unul peste medie

Autor: Ionuț Vîlciu 02 ian. 2023 Știri auto

România s-ar putea bucura de peste 100 de kilometri noi de autostradă și drumuri expres. Borna de 1.000 de kilometri de autostradă ar putea fi atinsă.

Am văzut deja recapitularea anului 2022 în materie de drumuri noi construite. Noul an ar putea aduce vești ceva mai bune în legătură cu situația infrastructurii românești.

Conform celor scrise de Asociația Pro Infrastructură, în România ar putea fi inaugurați peste 100 de kilometri noi de autostradă și drumuri expres în 2023. Bineînțeles, vorbim aici de previziuni, așa cum ni se precizează și în postarea inițială.

Noul an ar putea fi marcat de atingerea bornei de 1.000 de kilometri de autostradă. Această bornă ar putea fi atinsă de constructorul turc Nurol, care se ocupă de mini-lotul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,5 km). Cu toate acestea, trofeul ar putea fi obținut de o altă firmă din Turcia, anume Alsim Alarko. În cazul în care se vor mobiliza, ar putea să deschidă parțial lotul 2 al A0 Sud.

Dacă nu, vor da în trafic toți cei 16,3 km până la sfârșitul verii acestui an. Tot Alsim Alarko are termen de livrare în septembrie pentru tronsonul 1 din A0 Sud (16,93 km). Șanse mari de inaugurare în toamnă sunt și pentru T3 DEx12 Slatina-Colonești (31,75 km), tronson executat de UMB. Șoferii vor putea folosi doar aproximativ jumătate din acest sector de drum (Valea Mare-Negreni). În condiții normale, cele 4 șantiere de mai sus ar trebui să livreze 78,534 kilometri de autostradă și drum expres în 2023.

Noul an ar putea aduce și mai mulți kilometri de autostradă

Pe lângă acești 78,534 de kilometri, am putea să adăugăm și celălalt proiect major, amânat din 2022, care va fi dat în trafic: podul suspendat de la Brăila. De asemenea, sunt de menționat și încă două investiții mai mici, dar cu impact foarte mare. Este vorba despre pasajele Berceni și Oltenița de pe DNCB. Astfel, cu încă 32 de kilometri pe A0 și DEx11, totalul ar putea ajunge la 110,534 de kilometri noi de autostradă și drum expres în 2023.

România a încheiat 2022 cu aproximativ 995 km de autostradă și drumuri expres utilizabili. Alți 534 km au contracte de lucrări active și 402 km se află în procedură de licitație.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură Facebook


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide