VIDEO: Primul lot din DEx12 Craiova-Pitești nu va fi gata la timp. În ce stadiu se află lucrările?

Autor: Mihai Morcovescu 30 aug. 2022 Știri auto

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea în primăvară că lotul 1 al DEx12 Craiova-Piteşti va fi deschis circulaţiei în acest an. Acum, la aproape jumătate de an distanță, stadiul fizic al lucrărilor pe șantierul primului lot al șoselei de mare viteză este de doar 52,22%.

De altfel, în urma unei vizite efectuate recent pe șantier, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis că tronsonul 1 nu va fi gata la timp. „Sunt probleme care trebuie rezolvate din punct de vedere al finanțării. Din graficul lucrărilor putem să ne dăm seama foarte simplu că acestea nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului, așa cum este prevăzut în contract”, spunea atunci premierul român.

Nici ministrul Grindeanu nu s-a arătat mai optimist. Acesta susține că s-ar putea ajunge chiar la rezilierea contractului.

Stadiul fizic al lucrărilor este de doar 52,22%

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Cele mai noi imagini realizate cu ajutorul unei drone de către Asociația Pro Infrastructură ne dezvăluie un șantier abandonat. Cele mai sugestive sunt cadrele din debutul filmulețului în care se poate observa că terasamentul este, practic, năpădit de buruieni.

În același timp, fierul-beton de la structura pasajelor este ruginit. Peisajul dezolant reprezintă o dovadă clară că firma italiană Tirrena Scavi nu a mai lucrat de luni bune în respectivele zone. Singura porțiune a tronsonului de aproape 18 kilometri din Drumul Expres Craiova-Pitești unde se văd câțiva drumari cu utilaje este cea din apropiere de Craiova.

Eșecul Ministerului Transporturilor de pe lotul Craiova-Pielești a fost confirmat chiar de la cel mai înalt nivel. Prim-ministrul Nicolae Ciucă (senator de Dolj) a anunțat recent că lucrările sunt blocate din cauza problemelor financiare ale antreprenorului. Cu doar două zile înainte de intrarea în prima lună de toamnă responsabilii nu prezintă nici o soluție concretă, ci doar reiau amenințările cu rezilierea contractului.

Cum stau lucrurile pe lotul 4 al DEx12?

Contractul pentru lotul 1 din DEx12 a fost semnat cu firma Tirrena Scavi în 2018 pentru suma de 358 de milioane de lei. În luna decembrie a aceluiași an a început activitatea de proiectare, iar în septembrie anul următor au demarat primele lucrări. Ministerul Transporturilor a eliberat treptat autorizațiile de construire, informează Economedia.ro.

La sfârșitul anului viitor, constructorul autohton UMB va finaliza lucrările la lotul 3 Slatina-Colonești. Stadiul fizic al lucrărilor este în acest moment de peste 41% și ar putea ajunge la peste 50% pe lotul 4, acolo unde lucrările au început efectiv în luna august.

În funcție de evoluția Tirrena Scavi și deciziile CNAIR nu este exclus ca UMB să prindă din urmă și chiar să termine lotul 4. Și asta, fără ca șoferii să poată ajunge pe lotul 1 Craiova-Balș.

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DEx12:

  • Lungime: 121 de kilometri
  • Viteza de proiectare: 120 km/h
  • Platforma: 22 de metri
  • Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri
  • Spațiu median: 3,00 metri
  • Acostamente: 2 x 1,5 metri
  • Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Capturi video YouTube/Asociația Pro Infrastructură


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide