Cati kilometri poti rula cu un set de anvelope noi?

Autor: Promotor 20 apr. 2022 Știri auto
Cati kilometri poti rula cu un set de anvelope noi?

Cu totii ne intrebam atunci cand cumparam sau cautam sa ne cumparam un set de anvelope noi, cat o sa ma tina? Cati kilometri pot face cu ele? Cine imi garanteaza si ce ? De ce nu exista garantie pentru numarul de kilometri parcursi?

Haideti asadar sa raspundem pe rand la toate intrebarile care ne preocupa si sa lamurim o data pentru totdeauna care e treaba cu randamentul kilometric al anvelopelor.

Cat o sa ma tina si cati kilomentri voi face cu ele?

In primul rand trebuie sa stim ca anvelopele sunt de mai multe tipuri si pentru aplicatii si intentii de folosire diferite, fiecare in parte avand avantaje si dezavantaje.

De exemplu, o anvelopa a carei menire este sa aiba o super aderenta (anvelope F1, anvelope pentru raliu sau  segmentul de anvelope premium sportive) nu pot si nu vor avea niciodata un randament kilometric mare, deoarece ele contin un compus moale care sa se lipeasca cat mai bine la asfalt. Cu cat anvelopa e mai moale si aderenta mai buna , uzura ei este pe masura(uzura mare).

Daca anvelopele de F1 se uzeaza in cateva zeci sau sute de kilometri ,in cazul anvelopelor sportive premium pe care le gasim online sau in service-uri durata de viata daca sunt exploatate sportiv este intre 12.000 si 20.000 kilometri( calculat pana la indicatorul de uzura de 3 sau 1.6 mm).

Pe de alta parte anvelopele care nu ofera o aderenta foarte buna pentru un condus sportiv fiind construite dintr-un compozit mai tare, cu mai putin cauciuc natural vor avea un randament kilometric superior. Cu un stil de condus precaut, o anvelopa cu rezistenta la rulare mica(eticheta de consum A sau B) poate parcurge si pana la 80.000 km in conditii bune si fara a depasi marcajele de uzura maxima.

Un alt exemplu este rularea vara cu anvelope de iarna. Uzura unei anvelope de iarna in conditii de carosabil incins(40-60 grade celsius) este de 1 la 10, adica se uzeaza intr-un singur km cat se in uzeaza iarna in 10 kilometri in conditii de frig si zapda. O anvelope buna de iarna poate fi uzata complet intr-o singura vara si in doar cativa mii de kilometri.

De ce nu exista garantie de producator pentru numarul de kilometri parcursi?

Conform exemplelor din paragrafele anterioare , realizam ca durata de viata si randamentul kilometric al unei anvelope depinde foarte mult de exploatarea acesteia si de conditiile in care ea ruleaza.

Continuam exemplele si ne imaginam o anvelopa ,montata pe acelasi tip de masina si condusa de acelasi tip de sofer ,dar una parcurge zilnic 100 de kilometri doar pe asfalt pe cand cealalta parcurge 80 kilometri pe asfalt si 20 de kilometri pe macadam,pietris(drum de tara). Este foarte simplu de intuit ca anvelopele celui de al doilea sofer nu vor avea acelasi randament kilometric si nu vor dura la fel de mult ca acealasi anvelope montate pe masina primului sofer din exemplul nostru.

Aceasi situatie este in cazul in care prima anvelopa circula cu presiunea recomandata de producatorul masinii si a doua anvelopa circula cu supra-presiune sau sub-presiune. Si supra si sub-presiunea din anvelope cauzeaza uzura prematura si deci randament kilometric scazut.

Garantia data de producatorii de anvelope la nivel mondial este de 2 ani si nici unul dintre ei nu garanteaza un randament kilometric anume sau minim.

In concluzie, daca doriti sa aveti un randament kilometric crescut trebuie sa aveti grija pe cat puteti de drumurile pe care mergeti si de stilul de condus pe care il abordati.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide