Câți litri de benzină pot cumpăra românii dintr-un salariu

Autor: George Cristea 11 aug. 2020 Știri auto
Câți litri de benzină pot cumpăra românii dintr-un salariu

Prețurile combustibililor au scăzut semnificativ anul acest, atât datorită reducerilor cotațiilor la țiței, cât și ca urmare a reducerii consumului. România ocupă un loc fruntaș într-un clasament al țărilor în care prețurile carburanților au scăzut. Iată câți litri de benzină pot cumpăra românii dintr-un salariu mediu pe economie.

România ocupă locul al treilea într-un top al țărilor europene în care carburanții s-au ieftinit. Prețul mediu al carburanților au scăzut în primul semestru al anului 2020 cu 14% în România, scăderi mai mari fiind înregistrate doar de Ucraina (-15,4%) și, respectiv, Bosnia și Herțegovina (-17,8%). Din cele 42 de țări analizate, doar în trei au crescut prețurile carburanților – Rusia (+0,8%), Malta (+3,5%) și Belarus (+12,4%).

Chiar dacă s-a scumpit, carburanții rămân cei mai ieftini în Rusia – echivalentul a 0,58 euro per litru. La polul opus se situează Olanda, cu un preț mediu de 1,58 euro per litru. Raportat la salariul mediu net pe economie, Elveția și Luxemburg stau cel mai bine: cetățenii acestor țări pot cumpăra în medie, 3.795 de litri, respectiv 3.320 de litri de combustibil.

Câți litri de benzină pot cumpăra românii? Mai mulți decât turcii

În România, conform celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie este de 5201 de lei brut (3182 de lei net). Prin urmare, salariul mediu din România permite achiziționarea a 672 de litri de combustibil pe lună (locul 30 în clasament). Mai sus în clasament față de români se află țări precum Germania (1.938 litri) și Cehia (881 litri). Pe de altă parte, Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) și Turcia (484 litri) s-au clasat în partea inferioară a clasamentului față de România.

În clasamentul mondial, țările din Peninsula Arabică ocupă pozițiile fruntașe. În Arabia Saudită, Qatar și Kuweit cu salariul mediu se pot cumpăra de la 5112 la 8210 de litri de benzină. De menționat, totuși, este că kuweitienii își permit cu 139 de litri de combustibil mai puțin în comparație cu anul trecut. Pe de altă parte, locuitorii din Arabia Saudită și Qatar vor putea cumpăra cu 4933, respectiv 1602 de litri de carburant mai mult în anul 2020.

Criza generată de COVID a prăbușit vânzările de carburanți, pe fondul restricțiilor de circulație impuse de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai. Compania petrolieră națională OMV Petrom a înregistrat o scădere dramatică a vânzărilor.

sursa: Picodi.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide