Criza COVID a prăbușit vânzările de carburanți. Cât a pierdut OMV Petrom?

Autor: George Cristea 06 iul. 2020 Știri auto
Criza COVID a prăbușit vânzările de carburanți. Cât a pierdut OMV Petrom?

Criza generată de COVID a prăbușit vânzările de carburanți, pe fondul restricțiilor de circulație impuse de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai. Compania petrolieră națională OMV Petrom a înregistrat o scădere dramatică a vânzărilor.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului consumul a crescut cu 0,1% față de perioada similară a anului trecut. Rezultatul este unul surprinzător, având în vedere criza generată de coronavirus. Chiar dacă această creștere pare una modestă, în contextul epidemiei și a restricțiilor de circulație trebuie privită ca pe o adevărată victorie a consumerismului.

Statisticile pe categorii de produse arată că vânzările de alimente şi băuturi au crescut cu 8% în perioada ianuarie-mai 2020, un rezultat normal având în vedere că românii au început să facă stocuri de alimente în această perioadă. În același timp, benzinăriile au avut vânzări mai mici cu 11% faţă de perioada similară din 2019. Și acesta este un rezultat normal, dacă ne gândim că oamenii nu au circulat cu mașinile aproape deloc în perioada stării de urgență.

Criza COVID a afectat vânzările de carburanți. OMV Petrom a fost cea mai afectată companie

Criza COVID-19 a afectat cel mai puternic afacerile din industria petrolieră. Potrivit ZF, OMV Petrom, producător de petrol şi gaze, a avut în luna aprilie o scădere a cererii de 45% la benzină şi motorină, iar în luna mai a văzut o scădere de 24%. Rezultatul a fost influențat de relaxarea restricțiilor de circulație în a doua jumătate a lunii mai.

„Cea mai mare scădere a avut loc în zona comerţului pentru carburanţi. A fost restricţionată circulaţia de la jumătatea lunii martie până la sfârşitul lunii aprilie. Vânzările cu amănuntul sunt un indicator al produsului intern brut, al modului în care merge economia şi dacă lucrurile revin pe o traiectorie de creştere putem să vorbim că în 2020 contracţia ar putea să fie recuperată. Pe primele cinci luni ale anului 2020, rămânem semnificativ sub nivelul consumului din anul anterior, vom vedea dacă această diferenţă va putea fi recuperată, dar oricum, în cel mai bun caz, probabil 2020 va fi mai de grabă, un an de stagnare”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Mediafax.

Prețurile combustibililor au scăzut în pandemie la cel mai mic nivel din ultimii zece ani, pe fondul reducerii cererii și al scăderii cotațiilor petrolului. Situația a fost atât de dramatică pentru benzinari, încât unii specialiști au avertizat că benzinăriile s-ar putea închide din cauza pierderilor suferite.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide