Câți pasageri ai voie să transporți cu permis Categoria B? Ce pedeapsă riști dacă încalci legea

Autor: Radu Țuțulan 16 aug. 2023 Știri auto

Numărul maxim de pasageri pe care ai voie să-i transporți cu permis Categoria B este stabilit de legislația rutieră, iar cei care încalcă această lege vor fi amendați de Poliție cu până la 1.160 de lei.

Încă din timpul școlii de șoferi, cei care vor să obțină carnetul de conducere află câți pasageri au voie să transporte cu permis Categoria B.

Indiferent că se află la volanul unui autoturism sau a unui monovolum, cu toții trebuie să respecte aceleași reguli și au aceeași limită de pasageri.

Câți pasageri ai voie să transporți cu permis Categoria B

Ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, stabilește că permisul de conducere Categoria B permite posesorului să conducă un „autovehicul cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”.

Așadar, într-o mașină condusă de un șofer care are doar Categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 persoane, adică 1 șofer și 8 pasageri.

Atenție, însă, în unele cazuri limita maximă de pasageri este 2, 3, 4 sau 5. Depinde câte locuri are vehiculul pe care îl conduci.

Cum știi câte locuri are mașina ta

Dacă nu ai la-ndemână cartea mașinii sau talonul, poți să-ți dai seama câte locuri are mașina ta dacă numeri centurile de siguranță montate. Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 5 locuri, două în față (șofer și pasager, fiecare pe câte un scaun individual) și trei pe bancheta din spate.

Dar sunt și vehicule, precum Dacia Jogger sau VW Caddy, care sunt prevăzute cu 7 locuri. Două locuri suplimentare sunt montate în portbagaj și pot fi rabate integral.

De asemenea, există modele precum Peugeot Partner sau Fiat Doblo, prevăzute doar cu 2 locuri în față (șofer și pasager), cabina din spate fiind destinată exclusiv transportului de marfă. Aceste versiuni la mâna a doua sunt mai ieftine decât cele cu 5 locuri. Iar samsarii auto au transformat unele dintre dubițe în mașini cu 5 locuri. Dar nu le-au omologat la RAR, ci le-au vândut așa, dar la un preț mult mai mare.

Ce pedeapsă riști dacă încalci legea

Șoferii care sunt prinși de Poliție că încalcă legea privind numărul maxim de pasageri pe care îi pot transporta, vor fi sancționați contravențional.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.

Ceea ce înseamnă că șoferul va primi între 6 și 8 puncte de amendă. Deci va trebui să plătească între 870 și 1.160 lei, dacă transportă mai mult de 7 pasageri și nu deține o licență de transport persoane.

Aceeași sancțiune o riscă și cei care au în mașină, să zicem, 3 sau 4 persoane care stau fiecare pe un loc prevăzut cu centură de siguranță, dar vehiculul figurează în acte doar cu 2 locuri. Modificarea mașinii, dacă nu este omologată de RAR, nu este legală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide