Ce alcoolemie ai după ce te dezinfectezi cu spirt şi sufli în etilotest. Experimentul inedit al unui polițist rutier – VIDEO

Autor: ProMotor 23 oct. 2020 Știri auto

Dezinfectantul folosit în maşină poate să vă lase fără permis. O spune un poliţist orădean care a făcut un experiment video. El a demonstrat că după ce s-a şters cu un dezinfectant pe bază de spirt și a suflat în etilotest, aparatul a indicat consum de alcool.

Subcomisarul Octavian Perţea, fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea şi proaspăt vlogger, a făcut experimentul la cererea fanilor.

Înainte de a se urca în autoturism, a suflat în etilotest care a indicat „0”, după care, urcat deja la volan, s-a şters pe mână cu dezinfectat cu spirt medicinal şi i-a cerut unui coleg să-l testeze. Pentru realizarea testului, Perţea a făcut atât testare pasivă, suflând spre aparat, dar şi testarea activă, suflând efectiv în etilotest.

Dezinfectantul folosit în maşină poate să vă lase fără permis, chiar dacă nu ați consumat alcool

Rezultatul a fost o surpriză pentru ambii poliţişti, care nu au crezut că aparatul poate indica astfel de valori în situaţii de acest fel: la primul test activ, etilotestul indica o alcoolemie în aer de 0,26, ca şi când „şoferul” ar fi băut în timp ce la al doilea test a fost de 0,16.

Sancţiunea pentru încălcarea Codului rutier în cazul şoferilor găsiţi cu alcoolemie sub 0,4 la mie (contravenţii) vine şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. „Nu este o eroare a aparatului, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca etilotestul să detecteze vapori”, a explicat Perţea pentru Adevarul.ro.

El atrage atenţia şoferilor să se dezinfecteze pe mâini înainte de a se urca în maşină ori să folosească dezinfectanţi fără alcool, altmiteri riscă să facă nevinovaţi drumuri la Poliţie.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: YouTube / Tavi Perțea



Comentarii
Inchide