Ce amendă riscă șoferii care nu au anvelope de iarnă în 2023

Autor: Marius Vișan 27 ian. 2023 Știri auto

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru autoturismele care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

În situația nerespectării acestor condiții, amenda pe care o vor primi șoferii va fi cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, iar certificatul de înmatriculare al autovehiculului va fi reținut. Potrivit legii, sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, se pedepsește cu amendă din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă).

Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră.

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, pentru a circula în siguranță și pentru a evita producerea unor accidente rutiere, se recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență.

Totodată, șoferii trebuie să se asigure că atunci când se urcă la volan au o bună vizibilitate prin curățarea parbrizului, oglinzilor, a geamurilor laterale și a lunetei. Cei care pornesc la drum în codiții de iarnă trebuie să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere și să nu depășească autovehicule oprite în coloană la semafor.

Brigada de Politie Rutieră face următoarele recomandări

Polițiștii le mai recomandă șoferilor să nu oprească ori să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier și să păstreze în mers o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță.

Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcționează eficient și rezervorul de combustibil este plin.

Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile semnalizate și marcate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, şi numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto.

Potrivit IGSU, peste 5.000 de pompieri cu peste 3.600 mijloace tehnice sunt gata să intervină în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide