Ce amendă riști dacă circuli cu anvelope necorespunzătoare în 2021 – VIDEO

Autor: Mihai Morcovescu 11 dec. 2021 Știri auto

Ninsorile au început să cadă în mai multe regiuni ale țării, astfel că este obligatoriu ca mașina ta să fie echipată cu anvelope de iarnă. Dacă vei porni la drum în astfel de condiții dificile de drum, iar automobilul pe care îl conduci nu va avea cauciucuri corespunzătoare riști amenzi usturătoare.

Fenomenele meteo precum zăpada, gheața ori înghețul îngreunează condițiile de drum. De aceea, Poliția Rutieră impune folosirea anvelopelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport.

Șoferii care nu se supun reglementărilor în vigoare vor fi aspru sancționați. Iată care sunt amenzile pe care riști să le primești în cazul în care vei fi prins circulând cu anvelope necorespunzătoare pe timp de iarnă.

Ce amenzi primesc șoferii prinși cu anvelope necorespunzătoare?

Anvelope de iarna (7)

În conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern nr. 5/2011, șoferii care circulă pe drumurile publice de pe teritoriul României acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, sunt obligați să-și echipeze corespunzător mașinile pe care le conduc, și anume cu anvelope de iarnă.

La lege nu este specificată cu claritate o anumită dată calendaristică de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii. Cu toate acestea, conducătorii auto trebuie să monteze cauciucurile de iarnă pe mașinile lor dacă vor călători pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Actul normativ indică foarte precis cum trebuie să arate indicatorul de legalitate al anvelopelor de iarnă. Acestea se pot identifica prin prezența pe talonul cauciucului a literelor M și S sub următoarele forme: M+S, M.S. sau M&S.

Trebuie să știi că și în situația în care drumul este uscat, există posibilitatea să întâlnești sectoare de drum unde există riscul formării poleiului. De aceea, este obligatoriu ca autovehiculul tău să fie „încălțat” cu cauciucuri specifice sezonului rece.

Potrivit legislației în vigoare, șoferii care vor fi surprinşi conducând pe un drum acoperit cu zăpadă cu o mașină neechipată cu anvelope de iarnă sau echipată cu roți de iarnă ce prezintă un grad ridicat de uzură riscă amenzi uriașe.

Astfel, contravenienții vor primi o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, și anume de la 9 la 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult decât atât, agenții de la „Rutieră” le vor reține șoferilor în culpă și certificatul de înmatriculare al mașinii.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide