Ce amenzi vor primi șoferii care nu plătesc vinietele Oxigen

Autor: ProMotor 22 nov. 2019 Știri auto
Ce amenzi vor primi șoferii care nu plătesc vinietele Oxigen

De la 1 ianuarie 2020, Primăria dă amenzi usturătoare șoferilor cu mașini poluante care nu plătesc vinietele Oxigen. De asemenea, accesul în anumite zone ale orașului va fi interzis pentru aceștia tot de la 1 ianuarie. Nerespectarea acestor măsuri, stipulate într-o hotărâre de consiliu local, se pedepsește cu amenzi consistente.

Plata taxei Oxigen, ca și restricțiile de circulație din zona centrală a Bucureștiului au ca scop reducerea nivelului de poluare din Capitală. Prevederile sunt prevăzute în forma finală a HCGMB 539/2019, care a fost adoptată de consilierii locali în luna octombrie.

Actul normativ nu face distincție între cei care conduc mașini poluante care nu plătesc deloc taxa Oxigen și cei care au plătit taxa Oxigen, dar circulă în perimetrul ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) cu o mașină care nu are acest drept (este non-Euro, Euro 1 și Euro 2). În ambele situații, șoferii vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.500 de lei și 2.000 de lei. Cum legea prevede posibilitatea plății amenzilor la jumătate în primele 15 zile de la aplicare (sau comunicarea procesului verbal, dacă nu se face pe loc), rezultă o amendă de 750 de lei.

Amenzile se vor aplica chiar de la 1 ianuarie 2020. Aceasta este data de la care șoferii mașinilor poluante (având motoare non-Euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3 și Euro 4) vor fi nevoiți să achite taxa Oxigen. Tot de atunci, posesorii mașinilor cu motoare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor avea interdicție de acces în zona specială ZACA. Aceasta este cuprinsă în perimetrul delimitat de Piața Victoriei – Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești şi P-ța Victoriei.

În plus, șoferii trebuie să știe că mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai putea circula deloc în București din 2022, iar din 2024 această interdicție se va aplica și mașinilor Euro 3.

Lista completă a taxelor de acces pentru mașinile poluante, precum și toate aspectele introduse de hotărârea 539/2019 au fost detaliate de Promotor într-un articol anterior.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide