Ce autonomie are Dacia Spring la viteze de autostradă. Cât de mult afectează temperaturile autonomia

Autor: Ionuț Vîlciu 08 apr. 2023 Știri auto

Dacia declară că electrica Spring are o autonomie de 230 km în regim mixt, dar cum influențează viteza de autostradă și temperaturile autonomia totală a mașinii?

Dacia Spring se bucură de un real succes în piața mașinilor electrice. Primul model complet electric de serie al celor de la Dacia este cea mai vândută mașină electrică pe piața din România. Unul dintre principalele avantaje ale mașinilor electrice este reprezentat de costurile de exploatare semnificativ mai mici, deoarece energia electrică este mult mai ieftină decât benzina sau motorina.

Cu toate acestea, mașinile electrice sunt mult mai sensibile la stilurile de condus diferite, la viteze și la temperaturi. Spre exemplu, dacă faceți foarte multe accelerări puternice, veți goli bateria mult mai rapid. Același lucru se întâmplă și în cazul în care mențineți viteze mari, cum ar fi cele de autostradă. De asemenea, bateriile sunt afectate de temperaturile extreme.

Cât poți merge pe autostradă cu Dacia Spring?

Pe site-ul celor de la Dacia există un calculator pentru autonomie destul de interesant. Acesta ne permitem să simulăm autonomia mașinii în diferite situații.

Dacia spune că modelul Spring cu 45 CP are o autonomie de 230 km în regim WLTP și de 300 km dacă este folosit doar în mediul urban. Autonomia de 230 km poate fi atinsă în condițiile în care viteza de deplasare nu depășește 50 km/h, iar temperatura ambientală este optimă (20 de grade Celsius). Păstrăm temperatura, dar creștem viteza la 80 km/h, iar autonomia scade la 199 km. Dacă ne vom deplasa cu 110 km/h, atunci autonomia estimată va scădea la 152 km.

O scădere și mai drastică are loc în momentul în care reducem temperatura exterioară de la 20 la 5 grade, așa cum ne permite simularea de pe site-ul Dacia. La o viteză de 110 km/h și o temperatură de doar 5 grade Celsius, valoarea de autonomie indicată este de 80 km. La pragul celor 0 grade, autonomia simulată este de 74 km, cu căldura pornită. Estimările au fost făcute pentru varianta de 45 CP, pentru cea de 65 CP putem observa rezultate marginal mai mici.

Nu sunt cele mai mari valori, dar Dacia Spring nu este o mașină care să fie folosită în regim de autostradă, fiind gândită pentru a merge preponderent în mediul urban.

Cât costă să încarci Dacia Spring?

Într-un articol publicat de Evmarket.ro putem citi despre calculul pe care aceștia l-au făcut. Înmulțim capacitatea netă a bateriei cu prețul unui kWh pe contractul de furnizare energie electrică.

Pentru că Dacia spune că Spring are o baterie cu o capacitate netă de 26,8 KWh, iar prețul mediu pentru persoane fizice acasă (priză standard / Wallbox) este de 1,1 lei/kWh, un plin la Dacia Spring va costa aproximativ 30 de lei. De asemenea, încărcarea unei mașini electrice la o stație de curent alternativ publică poate costa 50 de lei (1,9 lei/kWh). Pe de altă parte, la o stație cu încărcare rapidă poate ajunge la 90 de lei (3,3 lei/kWh).

Cât despre timpii de încărcare, Dacia Spring se va încărca până la 80% în mai puțin de o oră de la o stație DC de 30 kW. Electrica românească are nevoie de mai puțin de 5 ore pentru o încărcare 100% la un Wallbox de 7,4 kW. Dacia Spring are nevoie de mai puțin de 8 ore și jumătate pentru o încărcare 100% la un Wallbox de 3,7 kW și mai puțin de 14 ore pentru o încărcare 100% la o priză standard de 2,3 kW.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide