Ce despăgubiri acordă companiile de asigurări pentru deces din accident

Autor: Cristian Agatie 13 sept. 2021 Știri auto

Asigurările de răspundere civilă acoperă nu doar daunele produse mașinilor, ci și oamenilor, în cazul unui accident cu victime. Iată ce despăgubiri acordă companiile de asigurări pentru deces din accident.

Intră în Galeria FOTO

Dacă filmele de la Hollywood ne-au obișnuit cu sume fabuloase acordate în urma unui accident, realitatea de la noi este cu totul alta. Victimele unui accident rareori primesc daune, iar atunci când primesc, valorile acestora sunt mai degrabă modice. Totuși, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) acoperă prin definiție nu doar reparațiile la mașini, ci și despăgubirile pentru cei care au avut de suferit de pe urma accidentului.

Acestea pot fi materiale – costuri de spitalizare, dispozitive medicale sau chiar echivalentul salariului pierdut pentru perioada în care victima a stat acasă în recuperare, fără să obțină venituri. Sau pot fi morale – practic o cuantificare a sentimentelor umane care să compenseze pierderea unei persoane dragi sau o traumă suferită, chiar dacă nu a produs cheltuieli sau pagube directe.

În cazul daunelor materiale se poate face o cuantificare directă a pierderilor suferite, prin urmare și a compensațiilor pe care trebuie să le plătească asigurătorul. Până la urmă, este vorba de cheltuieli clare sau de pagube care pot fi demonstrate simplu. În cazul daunelor materiale, evaluarea acestora este complicată, și de cele mai multe ori rămâne în sarcina instanțelor du judecată, atunci când victima și compania de asigurări nu reușesc să se înțeleagă asupra unei sume.

Ce despăgubiri se acordă pentru deces din accident. Ghid realizat de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii

Pentru a rezolva astfel de probleme, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) a realizat un studiu amplu ce a vizat deciziile instanțelor de judecată în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor morale acordate de către acestea. Scopul acestuia a fost stabilirea unui sistem de referință general acceptat, un reper util în instrumentarea pretențiilor de despăgubire pentru daune morale, care să poată fi utilizat de toate părțile interesate (persoane prejudiciate, intermediari în asigurări, asigurători, avocați, judecători).

Rezultatul studiului este un Ghid pentru soluționarea daunelor morale, care a centralizat deciziile Curții de Apel în privința despăgubirilor acordate. A calculat, astfel, valoarea medie a compensațiilor acordate la nivelul Curților de Apel din România, pentru rudele de gradul I ale persoanei decedate, rezultând următoarele:

  • pentru copilul major (descendent de gradul I – fiu/fiică), ca urmare a decesului părintelui său (mama/tata) – 36.434 de lei;
  • pentru copilul minor (descendent de gradul I – fiu/fiică), ca urmare a decesului părintelui său (mama/tata) – 51.324 de lei;
  • pentru frate/soră – 29.912 de lei;
  • pentru părinte (ascendent de gradul I – mama/tata) ca urmare a decesului fiului/fiicei sale, – 75.097 de lei;
    pentru soț/soție – 52.510 lei.

Care este suma medie primită de-a lungul anilor de rudele victimelor

Ar mai fi de menționat că despăgubirea medie generală pentru fiecare persoană, indiferent de relația de rudenie între aceasta și persoana decedată, este de 52.883 de lei. Aceste rezultate pot fi utilizate de către avocați sau instanțe ca repere, însă există posibilitatea ca despăgubirile acordate să poată fi individualizate, adică majorate sau, după caz, diminuate în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte și a probelor existente.

Ghidul menționat a raportat aceste sume medii (acordate de către instanțe) la câștigul salarial mediu net lunar pe economie și a realizat un punctaj pe baza căruia ele să poată fi actualizate în fiecare an cu ajutorul datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Totuși, nivelul despăgubirilor acordate rudelor pentru daunele morale în cazul decesului survenit în urma unui accident auto rămâne la latitudinea fiecărei instanțe de judecată, care va face propria evaluare, având la îndemână acest instrument extrem de util.

Cea mai mare despăgubire acordată în România de o instanță a fost de 1,5 milioane de euro, în 2017, pentru un accident produs pe o trecre de pietoni din județul Brașov. De asemenea, mai sunt două cazuri cu despăgubiri care totalizează câte un milion de euro. Companiile de asigurări s-au plâns că despăgubirile acordate în urma accidentelor s-au majorat constant în ultimii ani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide