Asiguratorii se plâng de creșterea valorii despăgubirilor plătite pe RCA

Autor: Cristian Agatie 24 mai 2021 Știri auto

Aflați într-un război deschis cu prestatorii de servicii și transportatorii din România, asiguratorii se plâng de creșterea valorii despăgubirilor plătite pe RCA. Astfel, valoarea totală a despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA a depășit 1 miliard de lei în T1 2021.

Intră în Galeria FOTO

Ridicarea restricțiilor din perioada pandemiei a dus la creșterea valorilor de trafic, dar și a numărului de accidente rutiere. În aceste condiții, este lesne de imaginat că și valoarea daunelor plătite pe polițele RCA a crescut. Mai exact, creșterea a fost cu 26% în primul trimestru al acestui an, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare (UNSAR) care are la bază statisticile publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

De altfel, și dauna medie plătită de asigurători în baza polițelor RCA în ultimii 5 ani se află în continuă creștere: în comparație cu anul 2016, dauna medie RCA a fost cu 27,5% mai mare, evoluând de la 7.061 lei la 9.005 lei în 2020, în timp ce prima medie RCA achitată de șoferi s-a redus cu aproape 23% în aceeași perioadă.

Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, țara noastră se situează pe primul loc în privința numărului de victime din accidentele rutiere în ultimii doi ani, cu 96 victime la un milion de locuitori în anul 2019, respectiv 85 victime la un milion de locuitori, față de media UE de 42 victime la un milion în anul 2020. În aceste condiții creșterea valorii despăgubirilor este explicabilă, fiind o consecință directă a numărului mare de accidente produse în România.

Creșterea valorii despăgubirilor plătite pe RCA: Ce spun societățile de asigurări

UNSAR folosește aceste rezultate publicate de ASF pentru a reaminti de conflictul său mai vechi cu prestatorii de servicii (unitățile de service) și transportatorii rutieri. Mai exact, UNSAR propune limitarea tarifelor de reparații (manoperă) prin stabilirea unor tarife de referință.

„Reiterăm faptul că industria de asigurări susține introducerea unui preț de referință pentru reparațiile auto, cu titlu informativ. Acest instrument nu este o co-plată și nu ar impune o plafonare pentru tarifele aferente reparațiilor auto, așa cum incorect afirmă o organizație patronală care reprezintă interesele unei părți a patronilor de firme de transport rutier, fără competențe în domeniul serviciilor financiare”, se mai arată în comunicatul UNSAR.

De altfel, Consiliul Concurenței și-a însușit măsura tarifelor de referință și a anunțat recent că va introduce prevederi în acest sens odată cu modificarea legislației RCA. De cealaltă parte, transportatorii susțin că firmele de asigurări s-au îmbogățit în pandemie, când tarifele RCA au crescut cu toate că șoferii au folosit mai puțin mașinile. De asemenea, au crescut și întârzierile la plata daunelor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide