Ce dotări preferă șoferii pentru mașinile lor și pe care le consideră inutile

Autor: Mihai Morcovescu 21 oct. 2021 Știri auto

Mașinile sunt oferite cu o gamă din ce în ce mai variată de dotări, în special în ceea ce privește siguranța și confortul șoferului și al pasagerilor. Pentru a putea acoperi întreaga plajă de preferințe a clienților, majoritatea producătorilor auto oferă un număr tot mai mare de dotări extrem de atractive.

Pentru a afla exact ce își doresc conducătorii auto pentru mașinile lor, compania Auto Pacific, cu o experiență de 35 de ani în domeniul cercetării în marketingul auto și consultanță, a realizat un studiu de caz, ale cărui rezultate sunt oarecum surprinzătoare.

Care sunt dotările preferate ale șoferilor?

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 90.000 de conducători auto, 50.000 dintre aceștia precizând că și-au planificat să-și achiziționeze un autoturism nou în viitorul apropiat.

Studiul de caz a avut ca scop identificarea dotărilor opționale care sunt preferate de șoferi, dar și a celor pe care aceștia nu și le-ar dori să le aibă pe mașinile personale.

Cei de la Auto Pacific au inclus în chestionar nu mai puțin de 100 de dotări care s-ar putea regăsi pe un autoturism, iar în cele ce urmează veți vedea care sunt cele mai căutate 10 dotări plăcute și utile deopotrivă pe care oamenii și le doresc pe propria mașină:

1. Scaune încălzite – 66% dintre respondenți;
2. Sistem de detectare a unghiului mort – 60%;
3. Senzori de parcare față și spate – 55%;
4. Tracțiune integrală – 54%;
5. Sistem de avertizare la părăsirea benzii – 54%;
6. Apple CarPlay și / sau Android Auto – 53%;
7. Scaun pasager reglabil – 52%;
8. Lumini cu tehnologie LED – 52%;
9. Scaune ventilate sau încălzite – 50%;
10. Scaun șofer cu memorie – 49%.

În general, preferințele exprimate de participanții la acest sondaj sunt conforme cu ceea ce are nevoie într-adevăr un șofer, iar aici ne referim la sistemul de detectare a unghiului mort, senzorii de parcare sau avertizarea părăsirii benzii de rulare.

Interesant este faptul că, deși Apple CarPlay și Android Auto sunt echipamente oferite standard pe o gamă largă de mărci și de modele, acestea ocupă doar locul al șaselea pe lista preferințelor șoferilor.

Multe dintre dotările de siguranță și de confort sunt încă oferite opțional, iar sondajul de față are darul de a convinge cât mai mulți producători de automobile să includă mai multe dintre acestea în echipările standard.

Ce dotări sunt considerate inutile de șoferi?

Ce dotări preferă șoferii și pe care le consideră inutile

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Sondajul a vizat, cum spuneam, și dotările pe care clienții nu le-ar vrea pe mașinile lor. Dar, asta nu înseamnă neapărat că ei evită aceste dotări, ci doar că nu sunt ceea ce caută pentru autoturismele personale.

Iată cum se prezintă un clasament al celor mai inutile, neplăcute sau nedorite dotări în viziunea unor conducători auto:

1. Head-up display – 14%;
2. Optimizarea electronică a zgomotului de motor – 13%;
3. Posibilitatea de a face cumpărături prin sistemul infotainment al mașinii – 12%;
4. Caracteristici biometrice – 9%;
5. Control prin gesturi – 9%;
6. Servicii de „concierge” – 7%;
7. Conducere autonomă – 7%.

Este cel puțin ciudat cât de puțini șoferi sunt interesați de mașinile autonome care, în viziunea multora, reprezintă viitorul industriei auto. Mai ales având în vedere cât timp și câți bani au fost și sunt cheltuiți de marii producători pentru a dezvolta această tehnologie.

Interesul scăzut ar putea fi determinat de faptul că oamenii nu înțeleg cu adevărat beneficiile pe care le pot oferi aceste dotări și, drept urmare, le consideră inutile. În plus, unii dintre șoferi privesc cu oarecare scepticism unele dotări cum ar fi caracteristicile biometrice.

Va fi interesant de urmărit dacă industria auto va ține cont de preferințele șoferilor și cum va reacționa pe viitor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide