Ce efecte au scumpirile masive la carburanți asupra pieței auto second-hand din România

Autor: Mihai Morcovescu 21 iun. 2022 Știri auto
Ce efecte au scumpirile masive la carburanți asupra pieței auto second-hand din România

Valul de scumpiri la carburanți din ultima vreme se răsfrânge asupra preferințelor românilor, care renunță treptat la mașinile poluante. Scumpirile masive vin pe fondul instabilității economice naționale și internaționale și a sancțiunilor impuse Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina.

În același timp, stocurile minime de țiței ale țării și nevoile de satisfacere a cererii tot mai mari au un impact negativ în cheltuielile zilnice. În plus, industria auto resimte din plin criza globală de semiconductori.

Ca o consecință, românii încearcă să-și vândă mașinile cu motoare termice, însă sunt nevoiți să o facă la prețuri mai mici. Astfel, tot mai mulți clienți se îndreaptă către automobilele mai puțin poluante, precum versiunile electrificate sau cele alimentate cu GPL.

Ce mașini se vând din ce în ce mai greu în România?

germania

Prețul în creștere la benzină și motorină îi afectează în special pe românii care au mașini cu motoare de capacitate cilindrică mare. Este vorba despre modelele echipate cu propulsoare de 2,0, 2,2, 2,4, 2,5 și 3,0 litri.

Acestea au norme de poluare Euro 3, Euro 4 și Euro 5, dar și cel mai mare consum din cauza tehnologiei învechite. Ne referim aici la modele BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volvo sau Volkswagen fabricate între anii 2003 și 2012, care s-au vândut foarte bine în România.

„Românii care au astfel de mașini cu motoare mari găsesc din ce în ce mai greu clienți pentru ele. Sunt nevoiți să scadă puternic prețul de vânzare, să accepte oferta clientului, acest aspect fiind un efect al scumpirii carburanților”, a declarat Cristian Damian COO Autoropa.ro, dealer de mașini rulate, care face parte din grupul de firme Auto Rent Europe.

În urmă cu un an, benzina și motorina costau în jur de 5,5 lei/litru. Mașinile second-hand cu consum mare de combustibil se tranzacționau într-un interval de 2-3 luni. Acum, însă, deși mașinile sunt la ofertă, un client poate să apară în 5-6 luni.

„Prețurile mașinilor second-hand au crescut în ultimul an, însă doar pentru modelele care sunt la mare căutare. Cele mai căutate mașini second-hand în 2022 sunt modele fabricate după anul 2016. Deci, cu motorizări Euro 6 și tehnologii care reduc consumul de carburant, cu prețuri cuprinse între 10.000 și 25.000 de euro”, a mai spus managerul Autoropa.ro.

Românii trec la mașini mai puțin poluante datorită ecobonusurilor oferite de stat

Condițiile actuale îi determină pe români să caute mașini hibride sau pe GPL. Spre exemplu, un autoturism hibrid cu motor de 2,0 litri pe benzină și sistem plug-in hybrid are un consum urban în jur de 8,0 litri/100 de km. Spre comparație, consumul unei mașini cu motor de 2,0 litri pe benzină depășește 12-14 litri/100 de km în regim urban.

Românii fac trecerea la mașini mai puțin poluante și ca urmare a ecobonusurilor oferite de stat. În ultimele luni a crescut numărul de înmatriculări de autovehicule hibride și electrice, conform datelor DRPCIV. Concret, aproape 9.400 de autoturisme noi electrice și full-hybrid au fost înmatriculate în țara noastră. Cota de piață crește rapid, după primele 5 luni aceasta apropiindu-se de 20%.

Interesant de menționat este faptul că aceste dublări de costuri ale traiului zilnic nu se reflectă într-un trafic rutier mai moderat. După o analiză TOMTOM, anul acesta, orașul București a fost cel mai aglomerat oraș cu cel mai intens trafic rutier din Uniunea Europeană. De asemenea, Capitala a ocupat locul 8 în lume.

Ce prețuri se mai practică la carburanți la pompă?

Potrivit Peco Online, în data de 21 iunie, prețul mediu pentru un litru de benzină standard în București era de 8,64 lei. Un litru de benzină superioară costa în medie 9,06 lei. La GPL, cel mai ieftin litru era la aceeași dată de 4,10 lei, iar cel mai scump 4,15 lei.

Cel mai scump litru de motorină standard la pompe în Capitală costa în medie 9,23 lei, iar cel de motorină superioară 9,65 lei. Cel mai mic preț pentru un litru de benzină era de 8,56, iar cel mai mare 8,72 lei. La motorină, un litru costa cel mai puțin 9,16, iar cel mai mult 9,31 lei.

Prețurile carburanților pe piața din România au depășit 8 lei pe litru pentru prima dată la începutul lunii martie 2022.

În marile orașe din România, prețurile carburanților le depășesc uneori pe cele din București (mai jos sunt cele mai mici prețuri în ziua de 21 iunie):

  • Cluj Napoca: 8,61 lei litrul de benzină, 9,19 litrul de motorină, 4,13 lei litrul de GPL
  • Timișoara: 8,59 lei litrul de benzină, 9,19 litrul de motorină, 4,13 litrul de GPL
  • Iași: 8,60 lei litrul de benzină, 9,18 lei litrul de motorină, 4,13 litrul de GPL
  • Constanța: 8,59 lei litrul de benzină, 9,18 litrul de motorină, 4,12 litrul de GPL

Sursa: Autoropa.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide