Ce este RAR Auto-Pass și de ce nu vom mai putea vinde o mașină second fără acest document

Autor: Bogdan Bârliga 27 apr. 2023 Știri auto

Conform unui proiect de lege adoptat pe data de 25 aprilie 2023 de Camera Deputaților apar o serie de modificări importante pentru achiziția mașinilor second hand pe piața din România. Registrul Auto Român (RAR) trebuie să implementeze un registru electronic unde va stoca toate informațiile disponibile despre istoricul vehiculelor rutiere înmatriculate pe teritoriul național.

Această nouă lege obligă în primul rând Registrul Auto Român să colecteze și să stocheze datele obținute în urma controlului obligatoriu efectuat în cadrul operației de Inspecție Tehnică Periodică (ITP). Pe de altă parte conform actului normativ operatorii economici autorizați să efectueze intervenții de orice natură asupra unui autoturism vor fi obligați să trimită către RAR lista completă de reparații pentru fiecare mașină adusă la service.

Inițiatorii acestui nou proiect de lege susțin că în acest fel se vor elimina tentativele de fraudare legata de numărul de kilometri parcurși și cumpărătorul unei mașini second hand va avea la dispoziție toate datele legate de intervențiile din service. Tot în această nouă lege se prevede în mod expres că orice intervenția asupra odometrului este interzisă și va fi sancționată dacă se constată modificări.

Ce este RAR Auto-Pass și cum îl vom folosi

Potrivit acestui proiect Registrul Auto Român (RAR) va înființa și va gestiona un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România. În acest registru autoritatea va colecta datele obținute în urma verificărilor ITP. Pe de altă proprietarii de service-uri auto sunt de acum obligați să transmită către RAR informații despre numărul de kilometri indicați de odomentrul mașinii ș datele privind implicarea vehiculului într-un eveniment rutier. Agenții economici vor furniza și informații legate de reparațiile efectuate asupra mașinilor aduse în service-urile pe care le dețin.

După ce toate aceste date vor fi introduse în registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere Registrul Auto Român va elibera la cerere un certificat denumit RAR Auto-Pass cu toate informațiile despre mașina second hand oferită la vânzare. Acest certificat se va obține după plata unei sume și are o valabilitate de maxim 60 de zile de la eliberare. Documentul RAR Auto-Pass este valabil doar pentru o singură înmatriculare a unui autoturism la mâna a doua. Proiectul legislativ poate fi consultat prin accesarea acestui link  și noile prevederi se vor aplica după ce legea va fi promulgată de Președintele României.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Registrul Auto Român / Facebook


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide