ITP 2021: Când este obligatoriu să mergi cu mașina la RAR pentru ITP

Autor: Cristian Agatie 08 sept. 2021 Utile

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe șoselele din România. Aceasta se poate efectua la o stație de ITP obișnuită sau la una a Registrului Auto Român. Iată când este obligatoriu să mergi cu mașina la RAR pentru ITP.

Intră în Galeria FOTO

Starea tehnică a mașinilor care circulă în România este una deplorabilă, ca urmare a vârstei înaintate a parcului auto. Potrivit unei statistici întocmite de Registrul Auto Român , numai 5 din cele 7,3 milioane de autoturisme care circulă în România au ITP valabil. Asta înseamnă că aproape o treime din mașinile înmatriculate în România nu îndeplinesc cerințele legale pentru a putea circula. În mod automat, înmatricularea acestora este suspendată, dar pentru ca decizia să se aplice acestea trebuie depistate în trafic de polițiști. Atunci când op fac, polițiștii ridică certificatul de și plăcuțele cu numere de înmatriculare, iar mașina nu mai poate fi condusă.

ITP: O afacere bănoasă pentru toată lumea

Este un caz tipic în care o mașină trebuie să ajungă într-o stație RAR pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice. Măsura este una asiguratorie, legislatorul plecând de la premisa că obținerea ITP într-o unitate independentă se face fraudulos. Desigur, acest lucru chiar se întâmplă frecvent – o dovedesc rablele care sunt oprite frecvent pe șosele și care au ITP perfect valabil.

ITP-ul a devenit o afacere în sine, atât pentru deținătorul unei astfel de stații cât și pentru cei care le operează. În condițiile în care 5,3 milioane de autoturismele din România au mai mult de 12 ani, acestea trebuie să treacă anual pe la o stație ITP (de două ori pe an dacă e folosită la transport de persoane). La un preț mediu de 130 de lei pe mașină, vorbim de o piață peste 700 de milioane de lei. La ceasta se adaugă piața neagră a celor care fac ITP pe șpagă – suma este de 2-3 ori mai mare în acest caz.

Când este obligatoriu să mergi cu mașina la RAR pentru ITP

Sunt mai multe situații în care o mașină trebuie prezentată la o stație a Registrului Auto Român, dar în puține cazuri este necesară efectuarea ITP la RAR. Cel mai frecvent, mașinile ajung la RAR la prima înmatriculare în România, în cazul în care sunt aduse din străinătate. Acestea trebuie să obțină din partea RAR cartea de identitate (CIV), dovada efectuării ITP și Certificatul de Autenticitate. Teoretic, o mașină înmatriculată deja în România poate să nu ajungă niciodată la RAR, presupunând că aceasta este menținută într-o stare tehnică perfectă.

În caz contrar, o mașină care este descoperită în trafic cu defecțiuni la sistemele de siguranță va avea dreptul de circulație suspendat până la remedierea defecțiunilor. Certificarea remedierii acestor defecțiuni se va putea face exclusiv într-o stație ITP a Registrului Auto Român. În sfârșit, o mașină descoperită în trafic cu ITP expirat nu va mai putea înnoi ITP la o stație independentă, ci va trebui prezentată obligatoriu pentru ITP la o stație RAR.

Indiferent de situație, pentru obținerea ITP la RAR trebuie să te prezinți cu mașina și cu documentele acesteia în original – certificatul de înmatriculare, cartea de identitate (CIV), asigurarea RCA valabilă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide