Ce este tehnologia SmartWater și cum poate preveni furtul catalizatoarelor

Autor: Cristian Agatie 14 sept. 2021 Știri auto

O tehnologie relativ simplă a dus la scăderea drastică a furturilor de catalizatoare din Marea Britanie. Iată ce este tehnologia SmartWater și cum poate preveni furtul catalizatoarelor.

Intră în Galeria FOTO

Furturile de catalizatoare au scăzut cu 57% în Marea Britanie după ce a fost introdusă o tehnologie experimentală, cu sprijinul poliției din Regat. Astfel, de la un vârf de 3.245 de cazuri raportate în luna martie, furturile de catalizatoare au scăzut constant, ajungând la 1.378 în luna iulie. Catalizatoarele sunt în acest moment cele mai furate componente auto, din cauza prețurilor din ce în ce mai mari ale metalelor prețioase conținute de acestea.

Motivul acestei scăderi este o nouă tehnologie dezvoltată de compania SmartWater. Aceasta este la fel de simplă și ieftină ca trasarea unei dungi de vopsea. Numai că, în acest caz, vopseaua este invizibilă și cu o compoziție unică (cam ca ADN-ul sau amprenta digitală), care permite identificarea rapidă a catalizatorului. Spre deosebire de marcajele prin ștanțare, care pot fi șterse ușor de hoți, cel de la SmartWater este vizibil doar în lumină ultravioletă.

Ce este tehnologia SmartWater care a dus la reducerea furturilor de catalizatoare din Marea Britanie

În plus, orice încercare de ștergere duce la răspândirea substanței de identificare pe hainele și uneltele hoților. Polițiștii pot identifica astfel imediat mașina de pe care a fost furat un anume catalizator. Iar ceea ce hoții urăsc cel mai tare este ca cineva să facă legătura dintre persoana lor și o activitate criminală.

Aplicarea vopselei pe catalizator se face în mai puțin de 10 minute, după ridicarea mașinii pe elevator. Vopseaua SmartWater este rezistentă la temperaturi înalte, astfel că nu se va deteriora în timp. Compoziția exactă a vopselei este marcată într-o bază de date împreună cu datele de identificare ale mașinii și ale proprietarului. Asta înseamnă că orice catalizator care a fost furat poate fi identificat, împreună cu mașina de la care a fost demontat.

Este motivul pentru care această tehnologie a ajuns să prevină furturile – catalizatorul furat nu mai este un bun fără identitate, ci o probă pentru polițiști care poate fi folosită pentru trimiterea după gratii a hoților. Metoda funcționează cu atât mai bine cu cât mai multe catalizatoare sunt marcate. Cei de la SmartWater doresc să extindă această metodă la nivelul Marii Britanii, prin marcarea tuturor catalizatoarelor în timpul reviziilor periodice sau ale inspecțiilor tehnice.

Recent, Toyota a anunțat că va oferi gratuit marcarea catalizatoarelor cu SmartWater pentru toți clienții mărcii din Marea Britanie. Marcarea catalizatoarelor ar urma să se facă în timpul reviziilor anuale. Cele mai căutate catalizatoare sunt cele de pe Toyota Prius, datorită cantității mai mari de metale prețioase și poziției care facilitează demontarea rapidă. Furturile de catalizatoare s-au înmulțit inclusiv în România.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide