Ce faci dacă ai găsit mașina lovită în parcare? Ai 24 de ore la dispoziție să faci asta, altfel ești amendat

Autor: Radu Țuțulan 30 oct. 2023 Știri auto

Se poate întâmpla să îți găsești mașina lovită în parcare, în fața casei, la muncă sau când mergi la cumpărături. Într-o astfel de situație, ai 24 de ore la dispoziție pentru a raporta incidentul, altfel vei fi amendat.

Autoturismul este un bun aflat în proprietatea unei persoane, firme sau instituții publice. De aceea, când o altă persoană, din greșeală sau cu rea intenție produce o pagubă acestui bun, va trebui să-și asume responsabilitatea. Adică, să plătească pentru daunele produse fie direct, fie prin intermediul unei firme de asigurări.

Dar sunt numeroase situații când, persoana care a produs paguba, fuge de responsabilitate. Într-o astfel de situație, proprietarul mașinii avariate este obligat să se adreseze autorităților.

Ce faci dacă ai găsit mașina lovită în parcare?

Dacă ai avut neplăcuta surpriză și ai găsit mașina lovită în parcare, trebuie să mergi la poliție. Indiferent că ai asigurare RCA sau CASCO, ai obligația de a raporta incidentul.

Singura situație în care nu ești obligat să raportezi poliției un astfel de incident e când închei o înțelegere amiabilă. Dar, de multe ori, în astfel de situații nu se știe cine ți-a lovit mașina.

Astfel că, vrei-nu vrei, trebuie să depui plângere la poliție și să descrii ce s-a întâmplat. Orice imagini sau declarații de la martori sunt importante și pot ajuta la identificarea autorului.

Poliția îți va elibera o autorizație de reparație care îți permite să remediezi avariile produse mașinii. Totodată, va demara și o investigație pentru a afla cine se face vinovat de producerea pagubei.

Poți fi amendat dacă nu raportezi incidentul în 24 de ore

Este important să știi că, dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare, ai 24 de ore la dispoziție să raportezi incidentul. În caz contrar, poți primi o amendă de până la 725 de lei și vei avea permisul de conducere suspendat pentru 30 de zile.

Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art 79, din Codul Rutier.

Acesta se încadrează la categoria de accidente ușoare de circulație, dacă nu a rezultat rănirea unei persoane.

Cât timp poți circula cu mașina lovită

După ce ai obținut autorizația de reparație, ai la dispoziție cel mult o lună pentru a repara mașina.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.

Dacă nu repari mașina în termenul stabilit de autorități, nu vei mai avea drept de circulație pe drumurile publice cu acesta.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide