Ce faci dacă mașina a fost avariată de grindină? Doar unele pagube sunt acoperite de RCA

Autor: Radu Țuțulan 14 iun. 2024 Știri auto
Ce faci dacă mașina a fost avariată de grindină? Doar unele pagube sunt acoperite de RCA

Vremea capricioasă dă multe bătăi de cap șoferilor, iar unii conducători auto speră să își repare vehiculele în baza asigurării auto obligatorii. De exemplu, dacă mașina a fost avariată de grindină, poți cere despăgubiri în baza poliței RCA?

Din cauza furtunilor violente, mii de arbori sunt puși la pământ, străzile sunt inundate și mașinile avariate de grindină.

Într-o astfel de situație, ce pot face șoferii?

Ce faci dacă mașina a fost avariată de grindină?

Dacă mașina ta a fost prinsă într-o furtună puternică, însoțită de grindină, caroseria și geamurile mașinii probabil vor avea de suferit.

Parbrizul se poate crăpa, iar luneta și geamurile laterale se pot sparge cu totul. Dacă grindina e de mari dimensiuni, caroseria va fi cel mai probabil îndoită în zona unde a căzut bucata de gheață. Totodată, lacul va sări în acel loc și, e foarte probabil ca și vopseaua să se ia.

În cazurile extreme, gheața chiar poate rupe tabla, formând mici fisuri.

Dacă mașina a fost avariată de grindină, din păcate, nu prea ai ce să faci. În aceste cazuri, dacă ai o asigurare CASCO ce acoperă daunele provocate de fenomene meteor, atunci asigurătorul va acoperi daunele.

Dacă, însă, nu ai decât o asigurare RCA, va trebui să repari mașina pe propria cheltuială.

Iar asta e valabil și în cazul altor fenomene naturale extreme, precum inundațiile, alunecările de teren, incendiile de vegetație, etc.

Autoritățile nu vor aloca despăgubiri decât în cazul în care, de exemplu, un arbore e doborât de vânt peste mașina, și se demonstrează, în instanță, că primăria era obligată să taie acel copac, dar nu a făcut-o.

Dacă mașina a fost avariată de grindină, trebuie să mergi la Poliție?

Dacă ai găsit mașina lovită în parcare, fie de un arbore, fie de grindină sau poate de o altă mașină, trebuie să mergi la Poliție.

Conducătorul auto al cărui autovehicul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art. 80 (1) din legea circulației.

În schimb, șoferii care au asigurare CASCO ce acoperă daunele produse de fenomene naturale, se pot solicita direct firmei de asigurări acordarea de despăgubiri, fără a mai fi nevoie de autorizația de reparație de la poliție.

Doar cei care au asigurare RCA trebuie să obțină o autorizație de reparație emisă de Poliție pentru a-și putea repara, legal, mașina.

Cât timp poți circula cu mașina lovită

Odată ce Poliția a emis autorizația de reparație, șoferii au la dispoziție cel mult o lună pentru a repara mașina.

Se interzice conducătorului […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.

Așadar, dacă nu obții aviz de reparație sau nu îți repari mașina lovită de grindină, nu vei mai avea drept de circulație cu aceasta pe drumurile publice.

Pagube acoperite de RCA

Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice sunt obligate să aibă asigurare RCA.

Această asigurare auto obligatorie acoperă, însă, doar pagubele produse în urma unui accident de circulație.

Deținătorul poliței RCA nu va primi despăgubiri prin intermediul acestei asigurări.

În cazul polițelor RCA cu decontare directă, șoferul păgubit poate fi despăgubit de firma de asigurări proprie, dar numai dacă se stabilește că vinovat de producerea accidentului este un celălalt șofer.

Compania de asigurări se va îndrepta apoi împotriva conducătorului auto care a produs accidentul pentru a-și recupera banii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide