Ce înseamnă asigurat cu risc ridicat și cum faci să plătești mai puțin pe RCA

Autor: Cristian Agatie 28 sept. 2021 Știri auto

Dacă ai fost încadrat în categoria asiguraților cu risc ridicat, probabil că ai primit cotații astronomice pentru asigurarea RCA. Iată ce înseamnă asigurat cu risc ridicat și cum faci să plătești mai puțin pe RCA dacă te afli în această situație.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit legislației care reglementează asigurările RCA, șoferii sunt protejați de tarifele mari practicate de unii asiguratori. Mai exact, anunță Autoritate de Supraveghere Fiscală, dacă primesc de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (procent numit și „factorul N”) mai mari decât tariful de referință aferent segmentului de risc din care fac parte, șoferii sunt încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017.

Factorul „N” este stabilit de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și este calculat pentru un vehicul cu aceleași caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum și pentru aceeași clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrică, cu excepția vehiculelor cu motoare electrice, caz în care se va ține seama de puterea acestora.

Cum plătești mai puțin pe RCA dacă ești asigurat cu risc ridicat

Șoferii care au primit cel puțin trei oferte RCA cu 36% mai mari decât tariful de referință pentru mașina, vârsta și clasa de bonus/malus corespunzătoare se pot adresa BAAR pentru încheierea unui contract RCA în condiții mai avantajoase. BAAR va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referință și îi va aloca acestuia un asigurător RCA în vederea încheierii contractului RCA.

BAAR soluționează cererea asiguratului cu risc ridicat în ceea ce privește încheierea contractului RCA în termen de maximum 20 de zile de la depunerea completă a documentelor solicitate. Pentru alocarea contractului RCA unui asigurător RCA, oferta trebuie acceptată în mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunică BAAR toate informațiile necesare în vederea elaborării unei oferte de primă sau a alocării contractului RCA unui asigurător.

Cum calculează BAAR oferta RCA

BAAR oferă pe site-ul propriu exemple concrete de calcul. Spre exemplu, în cazul unui șofer cu vârsta de 45 de ani, care are o Dacia Logan cu motorizare diesel (1461 cmc) și clasă bonus/malus B4, prima pentru a fi încadrat ca asigurat cu risc ridicat este de 597 lei (tariful de referință pentru vârstă și cilindree) înmulțit cu factorul N (1,36 corespunzător 36%) și cu coeficientul bonus/malus (80% pentru B4). Suma rezultată este, astfel, de 649,54 lei. Dacă șoferul nostru a primit ca oferte asigurări RCA cu 660 de lei, 720 de lei și 680 de lei, mai mari decât prima de risc, se califică ca asigurat cu risc ridicat.

În acest caz, asiguratul trebuie să trimită un formular de cerere ofertă pe adresa de email [email protected], pe fax la numărul 021 319 13 01 sau prin poștă la adresa str. Vasile Lascăr nr. 40 – 40 bis, et. 6, sect. 2, București, cod postal 020502. Alături de formular, trebuie trimise și documentele justificative indicate în acesta (ofertele primite de la asiguratori).

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide