Ce înseamnă fiecare literă (R, D, N, S, P și M) la cutiile de viteze automate

Autor: Marius Vișan 25 nov. 2021 Știri auto

Cutiile de viteze automate sunt mult mai confortabile pentru orice șofer, dar acestea sunt mult mai costisitoare.

Mașina cu transmisie automată este recunoscută ca fiind mai simplu de condus decât cea cu transmisie manuală. După pornirea mașinii, șoferul va trebui să aleagă, cu ajutorul selectorului, una din aceste setări: R, D, N, S sau P.

Fiecare literă de pe schimbătorul de viteze al transmisiei reprezintă o sarcină unică pentru transmisie. Inginerii care au proiectat cutia de viteze au acordat aceste litere – R, D, N, S, P, M selectorului de viteze al transmisiei automate pentru a-i ușura viața șoferului.

Ce înseamnă fiecare literă (R, D, N, S, P și M) la cutiile de viteze automate

R – reverse / marșarier / mers înapoi

D – drive / în viteză / mers înainte

N – neutral / punct mort / scoasă din viteză

S – second gear / modul automat sport

P – frâna de parcare

M +/- – modul manual

Unele transmisii mai au si o zona unde apare litera M (manual), cu + și -. Activarea acestei funcții permite schimbarea manuală a treptelor, fie din manetă, fie din padelele de pe volan.

Abia în ultimii ani au început să apară transmisiile automate cu moduri manuale, de obicei identificabile prin pozițiile plus și minus afișate lângă maneta de punere în viteză și/sau prin prezența unor padele. La aceste mașini modul manual înseamnă, de obicei, că doar șoferul poate schimba vitezele. În timpul schimbării manuale a treptelor de viteză este afișată în bord și treapta de viteză utilizată (1-8).

În funcție de modelul mașinii unele setări pot fi afișate diferit. Pentru mai multe informații, consultați manualul de utilizare al vehiculului. S-ar putea să fiți lămurit cu privire la alte modalități de a maximiza performanța sau de a reduce stresul asupra transmisiei, precum și de varietatea de moduri de conducere pe care le oferă vehiculele moderne, de obicei prin intermediul butoanelor dedicate, mai degrabă decât prin intermediul manetei.

Intră în GALERIA FOTO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide