Ce pățești dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina

Autor: ProMotor 27 mai 2020 Știri auto
Ce pățești dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina

Ai băut cu prietenii și nu mai poți conduce, dar unul dintre ei, mai curajos, spune că vrea el să conducă. Accepți, gândindu-te că dacă vă oprește poliția, o pățește prietenul, nu tu. Ei bine, nu e chiar așa. Iată ce pățești dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina.

Pe scurt, problema depinde de cât de beat este prietenul tău. Cel puțin asta spune Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit luni că pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Mai mult, persoana căreia i-a fost încredințat vehicului trebuie să fi avut „o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge”.

În ce condiții devine caz penal să lași o persoană băută să-ți conducă mașina?

Astfel deţinătorul unei maşini care o încredinţează unei persoane despre care nu a ştiut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă persoana respectivă are sub 0,80g/l alcool pur în sânge.

Potrivit Codului Penal, este infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului”. Textul de lege nu precizează, însă, că ar exista un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost dată mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice trebuie să îl aibă.

Înalta Curte a arătat că o altă faptă, și anume cea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, prevede nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80g/l, pentru a atrage incidența legii penale. În acest context, spun judecătorii Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu ar fi justificat un regim mai aspru în privința încredințării, spre deosebire de fapta prevăzută anterior, unde nivelul minim de alcoolemie este necesar.

Nicio persoană nu ar trebui să conducă atunci când a consumat alcool. Dacă ai băut alcool și nu ești sigur că a trecut suficient timp pentru a putea conduce cea mai bună metodă de verificare este un detector de alcoolemie. În lipsa acestuia, de un real folos poate fi o aplicație care îți poate spune când te poți sui la volan după ce ai consumat alcool. Totuși, în acest caz, trebuie să fii sincer cu aplicația atunci când notezi tipul de băutură și, mai ales, cantitatea consumată.

sursa: Avocatnet

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide