Ce pățești dacă traversezi strada neregulamentar

Autor: ProMotor 09 mart. 2020 Știri auto
Ce pățești dacă traversezi strada neregulamentar

De multe ori cei care circulă pe propriile picioare, sau chiar pe bicicletă, au tendința de a ignora regulile de circulație. Doar pentru că nu ai un permis de conducere pe care riști să-l pierzi nu înseamnă că nerespectarea legii nu are consecințe. Iată ce pățești dacă traversezi strada neregulamentar.

Puțini realizează că legislația rutieră nu reglementează doar circulația vehiculelor, ci și pe a pietonilor. Nerespectarea regulilor de circulație aplicabile pietonilor din Codul rutier se pedepsește cu amendă. Aceasta poate ajunge la 435 de lei în cazul celor mai grave abateri.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 (celebrul Cod Rutier), pietonii sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să respecte anumite reguli. Printre acestea, cea care îi obligă să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile, pe marginea drumului și să traverseze numai prin locurile special amenajate, adică pe la trecerile de pietoni, fie ele semaforizate sau nu.

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, scrie în Codul rutier.

Pietonii care nu respectă regulile privind circulația pe drumurile publice pot fi sancționați cu amenzi din clasa 1 de sancțiuni, 2-3 puncte de amendă. La o valoare a punctului de amendă de 145 de lei, acest lucru înseamnă amenzi cuprinse între 290 de lei și 345 de lei.

Totodată, pietonii au prioritate de trecere față de mașini doar atunci când traversează drumurile publice pe trecerea de pietoni sau la culoarea verde a semaforului destinat lor. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afișeze semnalul roșu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea și, dacă drumul are un refugiu central sau un spațiu pe unde nu circulă mașinile, pietonii trebuie să aștepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului.

Traversarea prin locuri nepermise are mai multe consecințe pentru pietoni decât simpla amendare a acestora. Astfel, în cazul producerii unui accident la traversarea prin loc nepermis, sau la culoarea roșie a semaforului, pietonii poartă întreaga răspundere a accidentării lor.

Suplimentar, pietonii care sunt nevoiți să circule noaptea pe partea carosabilă a drumului, deoarece nu există trotuare sau acostament în zonă, trebuie să aibă aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau să aibă asupra lor o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide