Ce pedeapsă riscă un șofer care a provocat băut un accident la Bacău

Autor: George Cristea 10 oct. 2020 Știri auto

Mulți șoferi consideră că nu e mare lucru dacă se urcă la volan după ce au consumat alcool – lași permisul și-ai scăpat. Cu toate acestea, dacă provoacă băuți un accident, soarta lor se schimbă radical. Iată ce pedeapsă aspră riscă un șofer care a provocat băut un accident la Bacău.

Intră în Galeria FOTO

Codul Rutier prevede că fapta de a conduce pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Mulți se bazează pe această prevedere și pe indulgența organelor de cercetare că vor scăpa doar cu o amendă. O dovedesc statisticile polițiștilor, care rețin în fiecare zi permise pentru consum de alcool.

Situația se schimbă însă dacă un șofer aflat sub influența alcoolului provoacă un accident rutier. În acest caz pedepsele sunt mai aspre, iar în ultima vreme procurorii merg chiar mai departe în cazul accidentelor cu victime. Pentru că se consideră că șoferul a acționat deliberat, atunci când a produs accidentul, deși știa că a consumat alcool, acesta va fi cercetat nu pentru conducere sub influența alcoolului ci pentru tentativă de omor. Este o faptă mult mai gravă, care, în cazul decesului unei alte persoane în accident, se pedepsește cu cel puțin cinci ani de închisoare. Putem spune fără să greșim că viața celui care a provocat un accident în timp ce se afla sub influență alcoolului (sau a drogurilor) se va schimba radical.

Un șofer băut a provocat un accident în Bacău: Cum s-a produs accidentul

Este exact ceea ce a aflat un tânăr din Bacău, care a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor rutieri. Aceștia au pornit în urmărirea șoferului recalcitrant, care a pornit într-o goană nebună pe străzile din Bacău. Este interesant că șoferul urmărit de polițiști semnalizează conștiincios fiecare schimbare de direcție, chiar și atunci când o face peste linia continuă. La intersecția străzii Primăverii cu Bucium, acesta nu a oprit pentru a acorda prioritate unei mașini care circula regulamentar, cele două mașini izbindu-se violent.

„Aseară, în jurul orei 20.15, polițiștii băcăuani au făcut semnal de oprire regulamentară a unui autovehicul care și-a continuat, ulterior, deplasarea. Ajuns o la intersecție, autovehiculul a intrat in coliziune cu un alt autoturism condus regulamentar de un bărbat de 47 de ani. Polițiștii au stabilit identitatea conducătorului auto, un bărbat de 31 de ani. Din impact a rezultat rănirea a trei persoane, cei doi conducători auto și o pasageră de 44 de ani, din auto condus regulamentar” – se arată într-o informare a polițiștilor.

Polițiștii l-au testat pe conducătorul auto care a produs accidentul, rezultând o alcoolemie de 0.67 la mie. Cazul a fost preluat de Parchet pentru continuarea cercetărior. Pentru că șoferul  a intrat cu intenție în intersecție, deși era conștient de pericolul existent, este acuzat acum de tentativa de omor. Acesta a fost reținut de polițiști.

sursa: Bacău.net

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: IPJ Bacău, Bacau.net



Comentarii
Inchide