Ce poți păți dacă montezi coarne de ren și nas roșu pe mașină în iarna asta

Autor: George Cristea 21 dec. 2020 Știri auto

Unul dintre obiceiurile care nu par să moară vreodată este împodobirea mașinii de sărbători cu coarne de ren și nas roșu rotund. Totuși, această practică se situează în zona gri a Codului Rutier, ceea ce lasă la latitudinea polițiștilor dacă permit sau sancționează această etalare a spiritului Crăciunului. Iată ce poți păți dacă montezi coarne de ren și nas roșu pe mașină în iarna asta.

Intră în Galeria FOTO

Dacă și ție ți-au cerut insistent copiii să îți calci pe inimă și să montezi coarne de ren pe mașină, suntem alături de tine, știm cât suferi. Toți ceilalți nu au nicio scuză, însă. Obiceiul este discutabil și intră în aceeași categorie cu genele lipite deasupra farurilor și alte ornamente dubioase pe care întreprinzătorii creativi le vând celor care vor să fie „altfel”. Ei bine, altfel nu înseamnă întotdeauna ceva pozitiv. Iar atunci când curentul devine atât de răspândit, nu mai ești altfel, ești „la fel” deja.

Trecând peste considerentele morale, trebuie spus că mașinile sunt nu doar printre cele mai dorite obiecte, ci și printre cele mai reglementate. Este adevărat, nu poți să montezi orice pe mașină, iar tot ce faci trebuie să respecte articolele din Codul Rutier. În special atunci când „modificările” la care visezi pot pune în pericol siguranța ta sau a celorlalți.

Ce poți păți dacă ești prins cu coarne de ren pe mașină iarna asta

Oricât ne-am dori să existe o poliție a esteticii care să oprească mașinile dotate cu coarne de ren sau alte ornamente ciudate pe considerent că jenează privirile sensibile, ei bine, nu există așa ceva. Numai bunul gust al proprietarilor poate interveni într-o astfel de situație. Regretabil dar, da, montarea coanelor de ren și a nasului roșu pe mașină este legal. În orice caz, nu există niciun articol de lege care să interzică așa ceva, ceea ce este cam același lucru.

Totuși, această observație nu este valabilă în orice situație. Există cazuri în care montarea acestor ornamente este nu doar interzisă, ci și sancționată de legislația rutieră. Mai exact, atunci când aceste ornamente sunt luminoase, ele contravin Codului Rutier. Asta deoarece montarea oricăror lumini pe mașină, altele decât cele prevăzute de producător (și omologate), este strict interzisă.

Ce spune Codul Rutier despre luminile neregulamentare

Potrivit Codului Rutier, „montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate” constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte de amendă). În condițiile nivelului actual al amenzilor, acest lucru înseamnă o sumă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei. De la 1 ianuarie, însă, majorarea punctului de amendă va duce aceste amenzi la sume cuprinse între 1.338 și 1.784 de lei.

Desigur, coarnele de ren sunt chiar acceptabile după ce am citit despre șoferul care și-a îmbrăcat mașina în sute de becuri colorate. Este aproape de necrezut că a scăpat doar cu un avertisment. Desigur, există și lucruri mai tulburătoare care pun în pericol siguranța circulației decât câteva becuri colorate nevinovate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide