Ce se întâmplă cu amenzile după decizia Curții Constituționale

Autor: ProMotor 07 mai 2020 Știri auto
Ce se întâmplă cu amenzile după decizia Curții Constituționale

CCR a decis că amenzile date de stat pentru nerespectarea măsurilor luate pe timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale. În aceste condiții toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu amenzile aplicate după decizia Curții Constituționale, sau dacă mai pot primi amenzi pentru nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțe Militare.

Dacă te-ai gândit că de azi nu vei mai putea fi amendat dacă ieşi din casă te-ai înşelat. Premierul anunţă că poliţiştii vor continua să dea amenzi, însă ce e drept, acestea vor fi mai mici.
Dacă până acum plăteai până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanţelor militare, acum vei plăti doar 5.000 de lei, valoarea amenzii înainte ca Guvernul Orban să o majoreze.

”Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR, sigur că trebuie să aşteptăm motivarea, dar nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior ordonanţei de urgenţă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Teoretic, amenzile majorate mai pot fi aplicate de poliţişti până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Specialiştii le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi: ”Toţi cei care au de gând să încalce ordonanţele militare să se abţină, pentru că este important ca tot efortul acesta susţinut de două luni de zile să fie continuat în aşa fel încât să poată fi ridicate restricţiile!” a avertizat Adrian Cuculis, avocat.

Ce se întâmplă cu amenzile majorate din timpul stării de urgenţă

Dacă ai fost amendat în ultimele săptămâni pentru nerespectarea ordonanţelor militare, trebuie să te adresezi instanţei, care va avea obligaţia să anuleze procesul-verbal. Chiar dacă ai apucat să plăteşti, îţi poţi recupera banii, cu aceeaşi condiţie. Astfel, toate persoanele amendate în această perioadă trebuie să formuleze o plângere la judecătorie.

„Toţi cei care au primit acele amenzi au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată. Şi cei ce au plătit deja amenda îşi vor putea recupera banii plătiţi, atât timp cât contestă procesul-verbal de contravenţie”, a explicat Adrian Cuculis, avocat.

Vor mai putea fi aplicate amenzi de acum înainte?

„Ordonanţele sunt în vigoare, ele pot produce în continuare sancţiuni. Nici vorbă la acest moment să nu aplici acea ordonanţă. Nu există o terminologie generală să spună că, după apariţia deciziei CCR, toate amenzile date în perioada stării de urgenţă sunt neplătibile. Dacă statul va înţelege să ierte contravenienţii, poate emite o lege de amnistie fiscală, lege ce poate fi atacată la CCR”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Cristian Ene. Cei amendaţi până în prezent au opţiunea de a face plângere sau nu la instanţă.

„Dacă ei aleg să nu facă plângere împotriva procesului verbal de sancţionare a lor, procesul verbal devine titlu executoriu şi suma menţionată în procesul verbal se consideră datorie către stat, se va începe a fi executată”, spune specialistul. Cristian Ene continuă explicaţiile: „Doar judecătorul poate dispune anularea, pentru nelegalitate sau netemeinicie. Judecătorul poate diminua amenda sau aplica un avertisment”.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG nr. 34/2020. Judecătorii Curţii au decis că actul normativ care a majorat chiar şi de 20 de ori cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice, de la începutul lunii aprilie, este neconstituţional în ansamblul său. Tot neconstituţional este şi art 28 din OUG nr. 1/1999, care stabileşte sancţiunile pentru cei care nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgenţă şi prevederile ordonanţelormilitare.

Până în prezent au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro (600 de milioane de lei). Din 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: cel puţin 2.000 lei şi cel mult 20.000 lei, faţă de valoarea minimă de 100 de lei şi cea maximă de 5.000 de lei, cât erau până la acel moment.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide