Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp amenda de circulație? Cum se poate prescrie aceasta

Autor: Radu Țuțulan 09 nov. 2023 Știri auto

Toate sancțiunile rutiere au un termen de prescripție, dar e important să știi și ce se poate întâmpla dacă nu plătești la timp amenda de circulație.

Șoferii care au încălcat legea rutieră și au fost amendați, ar putea scăpa de această sancțiune. Fie o contestă în instanță, fie așteaptă să se prescrie amenda.

Instanța poate decide, însă, că sancțiunea e corectă, astfel că șoferul va fi obligat să o plătească. Iar prescripția se poate aplica doar în anumite situații.

Cum se poate prescrie amenda

Amenda de circulație se prescrie în termen de 5 ani, dar numai în condițiile în care statul nu dispune executarea silită.

Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, se precizează în Art 215 din codul de procedură fiscală.

Ceea ce înseamnă că autoritățile au 5 ani la dispoziție să execute silit pe cei care nu au plătit amenzile.

Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp amenda de circulație?

Pot fi situații în care șoferul sancționat să nu știe de amendă. Pentru că instituțiile de stat nu sunt obligate să transmită aceste notificări de plată cu o confirmare de primire. Astfel, nu va putea plăti la timp amenda de circulație.

Dacă această sancțiune ar fi achitată în 15 zile de la data când a fost primită, șoferul ar plăti doar jumătate din cuantum. De exemplu, o amendă de 500 de lei, pentru rovinietă, dacă e plătită în 15 zile, va fi redusă la 250 de lei.

Dar, după acest termen, amenzile trebuie achitate integral.

În momentul în care șoferul va merge să plătească impozitul la primărie sau să obțină o dovadă de bun-platnic, va constata că are de achitat amenda. Și nu va primi aceste documente și nici impozitul nu-l va putea achita decât după ce plătește amenda.

Astfel, nu va putea vinde o mașină sau un imobil dacă are amenzi neachitate. În plus, autoritățile pot cere sechestru pe conturi sau bunuri, pentru a recupera suma datorată.

Mai mult, pentru fiecare zi de întârzie la plata impozitului se adaugă și penalități. De aceea, e indicat ca orice amendă să fie achitată imediat. Și apoi, dacă șoferul se consideră nedreptățit, să conteste amenda în instanță și să ceară restituirea banilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide