Ce spun polițiștii despre anvelopele de iarnă și pregătirea mașinii pentru sezonul rece – VIDEO

Autor: Cristian Agatie 12 oct. 2021 Știri auto

Sosirea sezonului rece și primele ninsori în unele zone ale țării au adus cu sine obligativitatea montării anvelopelor de iarnă. Poliția Română sfătuiește șoferii să nu întârzie momentul montării anvelopelor, pentru a nu fi surprinși de vremea rea pe șosele. Iată ce spun polițiștii despre anvelopele de iarnă și și pregătirea mașinii pentru sezonul rece.

Intră în Galeria FOTO

Ca în fiecare an, toamna ne pregătim să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă. Anul acesta, șoferii au fost băgați în ceață de o asociație obscură de consumatori care, sub pretenția că îi informează, a răspândit zvonul că anvelopele allseason nu ar fi acceptate la controalele efectuate în trafic de polițiști. Între timp, Registrul Auto Român a avut o reacție violentă la adresa celor care au rostogolit o asemenea enormitate în spațiul public. Pentru ca totul să fie mult mai clar pentru șoferi am cerut și opinia Brigăzii Rutiere din cadrul Poliției Capitalei pe acest subiect.

Înainte de toate trebuie să le reamintim șoferilor că legea obligă la montarea anvelopelor de iarnă atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului în care se întâmplă acest lucru.

„Legea nu stabilește o anumită dată în calendar când trebuie montate anvelopele de iarnă, dar este recomandat când ne planificăm traseul – dacă mergem spre o zonă montană sau către o zonă în care avem precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare – să ținem cont că trebuie să avem mașina dotată cu anvelope de iarnă. Dacă nu ai autovehiculul echipat cu anvelope de iarnă există riscul de a fi implicat într-un accident de circulație”, avertizează Claudiu Costea, Inspector principal de poliție la Brigada Rutieră.

Ce spun polițiștii despre anvelopele de iarnă: Trebuie să fie marcate M+S pentru a fi acceptate

Dacă ne este clar că iarna nu se poate fără anvelope de iarnă, a devenit mai puțin clar zilele acestea ce înseamnă „anvelope de iarnă” potrivit legislației europene și a celei din România.

„Conform directivei europene, care a fost implementată în legislația rutieră prin legea 161/2011, anvelopa de iarnă este o anvelopă care are aceste inscripții pe care toată lumea le cunoaște – M+S, din engleză, mud & snow – ceea ce înseamnă că anvelopa este conformă pentru a fi utilizată în sezonul rece. Pe de altă parte recomandăm, chiar dacă avem anvelope cu inscripția M+S, nu trebuie să fie anvelope uzate peste limita legală admisă. Polițistul rutier, când verifică acest aspect, se uită la martorii de uzură”, mai spune polițistul.

În cazul în care mașina nu este dotată cu anvelope de iarnă corespunzătoare când se circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei, amenda este de la 1.305 lei la 2.900 de lei. Ca măsură tehnico-administrativă, polițistul reține certificatul de înmatriculare și eliberează o dovadă fără drept de circulație. Acest lucru înseamnă că șoferul contravenient va trebui să lase mașina acolo, deplasarea pe șosea nemaifiind posibilă, din cauza pericolului pe care-l prezintă pentru siguranța traficului.

„Încă o recomandare – să-și pregătească mașina pentru sezonul rece, cu verificarea instalației de climatizare, cu verificarea fluidelor, cu verificarea lichidului de parbriz, să fie unul corespunzător anotimpului rece și, bineînțeles, să se asigure că starea tehnică a mașinii permite o deplasare în siguranță”, îi mai sfătuiește polițistul pe șoferi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide