Registrul Auto Român clarifică problema anvelopelor allseason: Nu există sancțiuni!

Autor: Cristian Agatie 11 oct. 2021 Știri auto

După isteria națională care pune la zid utilizarea anvelopelor allseason în sezonul de iarnă, Registrul Auto Român clarifică problema și spune că nu există sancțiuni pentru cei care respectă legea.

Intră în Galeria FOTO

După cum am precizat deja în cadrul unui articol anterior, legislația anvelopelor de iarnă nu a fost modificată din 2011 de când aceste anvelope au devenit obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Cu toate acestea, informațiile false rostogolite în spațiul public i-au speriat pe șoferi, mulți renunțând la anvelopele allseason pentru a le înlocui cu anvelope de iarnă. Astfel de mișcări în piață nu servesc decât vânzătorilor de anvelope și subliniază încă o dată cât de important este să te informezi din surse credibile, așa cum este Promotor.

După toată isteria națională cu anvelopele allseason, Registrul Auto Român s-a simțit obligat să emită un comunicat de presă în care să clarifice toate aspectele legate de anvelopele allseason. Potrivit acestuia, Registrul Auto Român deplânge preluarea „tendențioasă” a comunicatului RAR din 2011, „fără a fi fost solicitat și un punct de vedere al Registrului Auto Român”.

Registrul Auto Român clarifică problema anvelopelor allseason: Toate anvelopele marcate cu literele M și S sunt permise

„Registrul Auto Român respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept ‹all season› vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece. Prin urmare, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări, pentru toți clienții noștri și pentru publicul larg:

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă! Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!”, se arată în comunicatul de presă al Registrului Auto Român.

Precizările vin în contextul în care numeroase articole (jurnalismul copy/paste) apărute în online au dat ca sigur faptul că polițiștii amendează posesorii de anvelope allseason, care nu ar fi acceptate în condiții de iarnă. Promotor.ro a demontat deja acest mit într-un articol în care am detaliat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească anvelopele pentru a putea fi folosite legal pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide