Ce tip de remorcă poți tracta conform legii dacă ai permis de categoria B

Autor: Mihai Morcovescu 28 apr. 2022 Știri auto

Mulți șoferi din România își achiziționează o remorcă, dar nu cunosc prevederile legale referitoare la condițiile în care o pot conduce. Unii dintre aceștia cred că dacă atașează o remorcă la autoturismul personal este suficient să dețină permis auto de categoria B pentru a o conduce. Însă, nu este deloc așa, deoarece nu toate automobilele cu remorcă pot fi conduse dacă deții un astfel de permis. În cele ce urmează îți vom prezenta toate aspectele pe care trebuie să le știi atunci când te hotărăști să-ți cumperi o remorcă.

Ce tip de remorcă poate fi tractată cu permis de categoria B?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Remorca reprezintă un vehicul fără motor destinat tractării. Aceasta poate fi atașată la o mașină de categoria B, dar, bineînțeles, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Și aici ne referim la Codul Rutier actualizat 2022 care completează OUG nr. 195/2002 – privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, mașina nu trebuie să depășească masa totală maximă admisă de 3.500 kg. De asemenea, automobilul trebuie să aibă cel mult 8 locuri pentru pasageri plus cel al șoferului.

În cazul în care deții un autovehicul care cântărește până la 3.500 kg sau chiar 3.500 kg, remorca sau semiremorca nu trebuie să cântărească mai mult de 750 kg. În acest caz greutatea maximă admisă a ansamblului (mașină + remorcă) va trebui să aibă cel mult 4.250 kg.

Atenție! Greutatea totală admisă este cea pe care o poate cântări mașina sau remorca goală împreună cu sarcina sa (greutatea goală + sarcina utilă maximă). Valoarea este stipulată în certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Masa maximă autorizată de 750 kg este dată de constructor. Aceasta reprezintă masa proprie a remorcii plus masa încărcăturii maxime. De aici se naște confuzia în rândul șoferilor pentru că unii spun că dacă greutatea remorcii este mai mică de 750 kg și nu o încarcă o pot tracta cu permis de categoria B. Ei bine, acest lucru este greșit deoarece nu contează masa proprie a remorcii, ci masa maxim autorizată.

Ce se întâmplă dacă mașina are masa mai mare de 3.500 kg?

Ai posibilitatea să tractezi o remorcă și cu o mașină a cărei masă totală depășește 3.500 kg. Pentru asta ai nevoie de acte doveditoare care să ateste că deții un permis de conducere de categoria BE (permisul de categoria B și cel de categoria E pentru remorcă).

Vei avea nevoie de un set de documente: CI, permis auto categoria B, cazier judiciar, analize medicale şi test psihologic. Trebuie să urmezi un curs specializat care durează aproximativ o săptămână. Acesta constă în 10 ore de teorie și 10 ore de practică. La finalizarea cursului vei susţine un examen teoretic și practic cu lucrători de la Serviciul Permise.

Ce spune legislația în vigoare?

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează o remorcă este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte acel autovehicul.

Legislația rutieră din țara noastră nu menționează în mod clar că este ilegal să circuli cu un cârlig de remorcare fără să tractezi o remorcă. Excepție fac mașinile care pe cârligul de remorcare au un suport de bicicletă. Cârligul de remorcare nu trebuie omologat la RAR. Cu toate acestea, trebuie să fie o piesă deja omologată și să aibă eticheta vizibilă.

În schimb, Codul Rutier în vigoare prevede anumite reguli de care trebuie să ții cont. Astfel, un autovehicul poate tracta pe un drum public din România o singură remorcă. De asemenea, motocicletele fără ataş şi bicicletele pot tracta o remorcă uşoară având o singură axă. Toate prevederilor legale referitoare la tractarea unei remorci LE REGĂSEȘTI AICI.

Conducătorii auto care încalcă prevederile legale riscă amenzi și puncte de penalizare. În plus, se pot alege inclusiv cu dosar penal. Aceștia pot fi acuzați de săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul având un permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte acel vehicul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, Autovit.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide