Ce trebuie să verifici la mașina ta înainte de a pleca în vacanță

Autor: Ionuț Vîlciu 23 iul. 2022 Știri auto
Ce trebuie să verifici la mașina ta înainte de a pleca în vacanță

Sezonul estival este în plină desfășurare, iar o bună parte dintre noi folosește mașina pentru a merge în vacanță. Odată cu temperaturile ridicate de afară, vine și responsabilitatea de a ne asigura că totul este în ordine și gata de drum.

Verificările care vor trebui să fie luate în vedere sunt destul de simple, dar pot salva situația. Ca urmare a temperaturilor ridicate, unele aspecte vor avea nevoie de atenție suplimentară. În cele care urmează, vei afla ce trebuie să verifici pentru a te asigura că mașina ta este aptă pentru călătorie.

Anvelopele

Acestea sunt singurele 4 obiecte care țin mașina pe carosabil, deci nu vor trebui neglijate. Ia în calcul greutatea adițională pe care o vei transporta. Verifică presiunea în anvelope. Aceasta poate fi găsită în manualul mașinii, pe pragul ușii de la șofer sau pe interiorul ușiței de la rezervor. De asemenea, verifică și uzura acestor, dar și dacă au semne, ca de exemplu tăieturi sau gâlme.

Acumulatorul

Acumulatorul mașinii este o componentă vitală, fără de care nu ar putea funcționa. De regulă acești acumulatori sunt afectați de temperaturi extreme, așa că merită să arunci o privire la condiția acestuia. Căldura favorizează oxidarea lui, iar cum majoritatea sunt capsulate, primul semn apare la borne. În cel mai rău caz, carcasa este umflată.

Frânele

În afară de o inspecție asupra stării discurilor și plăcuțelor, ar trebui verificat și lichidul de frână. Acesta joacă un rol crucial, iar cu timpul își poate pierde din proprietăți, putând cauza o cedare a întregului sistem de frânare.

Nivelul lichidelor

Verifică nivelul uleiului. Când acesta se află la un nivel optim, asigură ungerea și răcirea adecvată pentru motor. Pe lângă ulei, verifică și restul lichidelor mașinii: antigel, lichidul de frână, detergentul de parbriz, iar dacă mașina permite acest lucru, verifică și uleiul din cutie.

Aerul condiționat

Înainte de a porni la drum, verifică și instalația de aer condiționat. În timp, unele componente ale acesteia se pot uza, așa că o inspecție periodică nu poate decât să îi facă un bine. Pe lângă completarea cu freon, uleiul pentru ungerea compresorului de climă trebuie să fie menținut în parametrii.

Pe lângă aerul condiționat, și filtrele aferente vor trebui schimbate. Atât tu cât și mașina aveți nevoie de aer curat. Filtrul de aer al admisiei motorului trebuie inspectat. Dacă acesta este îmbâcsit, poate reduce din performanțele și eficiența motorului. De asemenea, trebuie să ne îndreptăm atenția și către filtrul de habitaclu. Un filtru murdar creează mirosuri nedorite și favorizează dezvoltarea germenilor.

Ștergătoarele de parbriz

Acestea ar trebui să fie în stare cât mai bună, deoarece de ele ne folosim atunci când plouă sau vrem să îndepărtăm mizeria de pe parbriz. Ele trebuie să fie în stare bună, altfel pot avea o eficiență scăzută, dar pot deteriora și parbrizul.

Lucruri pe care trebuie să le ai înainte de a pleca în vacanță

Pe lângă verificările de rigoare, există și obiecte care nu trebuie să lipsească de la bordul automobilului. Vestele și triunghiurile reflectorizante, becuri de rezervă sau siguranțe, eventual și o lanternă. Acestea sunt câteva obiecte indispensabile, indiferent dacă mergem în vacanță sau nu.

Pentru a combate vremea caniculară, întotdeauna să fie prezente sticlele cu apă și crema de protecție solară.

Sursa: Bush Tyres

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide