Ce valabilitate are permisul auto în funcție de categorie

Autor: Mihai Morcovescu 02 feb. 2022 Știri auto

Permisul auto este o autorizație administrativă de care ai nevoie pentru a conduce vehicule motorizate pe drumurile publice din România. Asemenea oricărui document administrativ, și permisele auto au un termen de valabilitate. Acesta diferă în funcție de categoria de autovehicule pentru care a fost obținut dreptul de a conduce. În cele ce urmează îți vom spune cât timp sunt valabile permisele auto în funcție de categorie în 2022.

Cât este valabil permisul auto în funcție de categorie?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Valabilitatea administrativă a permisului auto este stabilită prin lege. Aceasta depinde în funcție de categoria de autovehicule pentru care ai obținut dreptul de a conduce pe drumurile publice din țara noastră.

Concret, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere în România, pe categorii de vehicule, este următoarea:

  • 5 ani –> în cazul permiselor de conducere care sunt eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
  • 10 ani –> în cazul permiselor de conducere care sunt eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.

Trebuie să știi că perioada de valabilitate se calculează începând cu data la care este eliberat permisul auto. În momentul în care această perioadă de valabilitate expiră, permisul de conducere va fi preschimbat fără susținerea unui nou examen.

Acest lucru se realizează pe baza unei metodologii stabilite de Ministerul de Interne și după efectuarea controlului medical obligatoriu. În același timp, titularii permiselor de conducere sunt obligați să solicite eliberarea unui nou permis la schimbarea oricăror date înscrise în vechiul permis de conducere.

Ce se întâmplă cu permisul auto pierdut, furat sau distrus?

Din nefericire, se poate întâmpla ca permisul auto să fie pierdut, furat ori deteriorat. În acest caz, legislația în vigoare spune că trebuie să declari în cel mult 48 de ore. Drept urmare, ți se va elibera o adeverință pe baza căreia vei putea să conduci până la eliberarea noului permis.

Ai la dispoziție 15 zile de la declararea pierderii, furtului sau a distrugerii permisului de conducere să soliciți eliberarea unui alt permis. Noul document va fi eliberat de către unitatea de poliție pe raza căreia titularul își are domiciliul sau reședința (în cazul cetățenilor străini).

Pentru asta vei avea nevoie de adeverința provizorie. În plus, ți se va solicita și dovada publicării în Monitorul Oficial a declarării nulității documentului pierdut sau furat. Pe baza acestor documente și a actului de identitate vei putea obține un permis auto nou.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide