Ce viteză atinge cel mai rapid tractor din lume?

Autor: Elena Luchian 25 dec. 2019 Știri auto

Când te grăbești foarte tare să termini treaba la câmp, îți trebuie viteză, nu glumă. Așa că poți să folosești cel mai rapid tractor din lume. A fost construit de JCB, se numește Fastrac Two și a fost testat în exclusivitate de echipa Autocar.

Intră în galeria foto

Tractoarele, prin natura lor, când vine vorba de viteză, nu sunt nici pe departe niște supercar-uri. Sunt robuste, nu tocmai arătoase, dar practice. Dar o companie specializată în utilaje agricole are altă abordare. JCB a construit tractorul Fastrac și, în luna iunie, modelul a devenit cel mai rapid tractor din lume, atingând 165,7 km/h. Dar știau că se poate mai mult, așa că, doar câteva luni mai târziu, a venit pe lume Fastrac Two, care, la sfârșitul lunii octombrie, a doborât recordul de viteză, atingând 247,47 km/h.

Cel mai rapid tractor din lume (4)

Cu suspensii pe ambele punți, o noutate pentru un astfel de utilaj, cu roți care sunt cam de statura unui om, cu o cabină montată la înălțime, Fastrac și Fastrac Two rămân totuși tractoare. Dar designul lor este impresionant și le face să semene a simple randări digitale. Sunt însă, cât se poate de reale.

Tractorul JCB a primit motor cu șase cilindri, cuplat la o transmisie manuală ZF cu șase trepte și la un sistem de tracțiune integrală. Este echipat și cu un diferențial blocabil pe puntea spate. Propulsorul turbo dezvoltă 507 cai putere și un cuplu maxim care poate să pară ireal pentru cei obișnuiți cu cifrele autoturismelor: 4.475 Nm. Cinci tone cântărește super-tractorul.

Cabina seamănă cu aceea a unei mașini de curse. Are un scaun sport cu tetieră integrată și centură în cinci puncte și cel mai mare rollcage omologat de FIA, sudat direct pe șasiu. Un vitezometru Racelogic conectat la un GPS, un indicator de presiune în anvelope, un senzor de temperatură și un ecran central de mari dimensiuni se regăsesc la bord.

Utilajul atinge 100 km/h în 9,86 secunde. Echipa Autocar nu a avut la dispoziție o pistă suficient de lungă pentru a atinge viteza maximă, dar a rulat cu 180 km/h, o valoare impresionantă pentru o astfel de mașinărie. În versiune de serie, Fastrac atinge doar 70 km/h.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Autocar



Comentarii
Inchide