Cea de-a treia generație Dacia Duster ar putea avea o versiune 4×4 complet electrică!

Autor: Mihai Morcovescu 30 mai 2022 Știri auto

Fanii modelului Dacia Duster așteaptă cu nerăbdare cea de-a treia generație, care își va face debutul în cursul anului 2024. Una dintre marile necunoscute ale viitorului SUV autohton se referă de versiunea 4×4. Sub presiunea noilor norme de poluare impuse de UE, constructorul de la Mioveni lucrează la o soluție alternativă pentru a putea menține sistemul de tracțiune integrală în gama sa de modele.

Noul Duster 3 nu va renunța la sistemul de tracțiune integrală

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Unul dintre cele mai importante proiecte la care lucrează în prezent Dacia este cea de-a treia iterație a popularului Duster. Viitoarea generație a SUV-ului de la Mioveni, cunoscut sub numele de cod P1310, va fi construit pe noua arhitectură CMF-B. Aceasta este utilizată și de noile modele Sandero și Jogger.

Asta înseamnă că Duster 3 va fi o mașină complet nouă, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic. Marele semn de întrebare care planează asupra viitoarei generații Duster îl reprezintă versiunea 4×4. Producătorul de la Mioveni lucrează intens la o soluție alternativă.

În ceea ce privește design-ul exterior, știm deja încă din primăvara lui 2021 că Duster 3 va semăna foarte mult cu viitorul Bigster. Fratele mai mare cu șapte locuri, al cărui concept foarte apropiat de versiunea de producție a fost prezentat recent și în România, își va face debutul în 2025.

Sub presiunea noilor reglementări de poluare impuse de Europa, mulți producători vor renunța treptat la versiunile 4×4 convenționale. Ne vine greu să ne imaginăm un Duster fără tracțiune integrală, care este parte din ADN-ul SUV-ului.

Potrivit unor surse din cadrul Dacia, citate de publicația franceză L’Argus, Dacia Duster 3 va continua să fie oferită în variantă cu tracțiune integrală. Marea noutate a viitoarei variante 4×4 va consta în renunțarea la motorizarea convențională în favoarea unui sistem de propulsie 100% electric.

Inginerii vor instala un mic motor electric pe puntea spate. Acesta ar urma să ofere un plus de tracțiune în cazul pierderii aderenței sau pentru a asigura tracțiunea integrală pe teren dificil.

Dacia Duster 3 va primi noua motorizare turbo 1.2 TCe

Grupul Renault va lansa noul propulsor turbo cu trei cilindri de 1,2 litri în toamna acestui an pe noul model Austral. Ulterior, motorul va fi disponibil și pe celelalte modele din gamă. Pentru început, Dacia nu va prelua acest motor din motive de costuri.

Viitorul Duster 3 se va baza în momentul lansării pe actuala gamă de motorizări. Din ofertă vor face parte parte motorul 1.0 ECO-G 100 alimentat cu GPL și unitatea 1.3 TCe mild-hybrid 12 V. Aceasta va fi oferită în două versiuni de putere – 130 CP și 150 CP – și va primi transmisia automată EDC. Oferta va fi valabilă cel puțin până în 2027, când vor intra în vigoare noile standarde de emisii Euro 7.

În schimb, varianta diesel 1.5 dCi va fi eliminată din ofertă. Astfel, francezii vor face loc unei variante hibride bazată pe un motor pe benzină. Cea de-a treia generație a SUV-ului românesc va împrumuta motorul 1.6 E-Tech de 145 CP, care se află și sub capota modelelor Renault Clio și Captur și Nissan Juke. Acest sistem de propulsie hibrid va fi inaugurat la Dacia de către noul model de familie Jogger, în 2023.

În ciuda unei creșteri de preț firești, viitorul Dacia Duster va rămâne în continuare cel mai ieftin SUV de pe piață.

Sursa: L’Argus

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide