Cea mai „verde” mașină nu este una electrică. Un model hibrid s-a impus în clasament

Autor: Ionuț Vîlciu 04 mart. 2024 Știri auto

Un nou studiu a descoperit că cea mai „verde” mașină de pe piață nu este una electrică. În schimb, un model hibrid s-a impus în clasamentul celor mai eco-friendly mașini.

Clasamentul GreenCars a fost publicat și, în ciuda așteptărilor, un model ce încă are componență un motor tradițional a ieșit învingător. Potrivit Carscoops, clasificarea în topul celor mai „verzi” mașini poate fi realizată după mai multe criterii, de la costul combustibilului pe parcursul unui an, cât de eficient rulează mașina prin aer și multe altele.

Pentru GreenCars, procesul decurge în felul următor: „Pentru a calcula scorurile GreenerCars, ACEEE evaluează fiecare mașină din anul model 2024 în funcție de costul său pentru sănătatea umană din cauza poluării aerului, asociată cu fabricarea și eliminarea vehiculelor, producția și distribuția de combustibil sau electricitate și emisiile rezultate pe țeava de eșapament.”

Cea mai prietenoasă mașină cu mediul nu este o electrică

În 2024, pe primul loc al clasamentului GreenCars s-a clasat noua Toyota Prius Plug-in Hybrid, cu 71 de puncte. ACEEE estimează că va fi nevoie de 529 de dolari (488 de euro) pentru a alimenta Prius-ul pe parcursul unui an. Este a treia oară când Prius câștigă acest titlu și totul se reumă la greutate. „Este vorba despre forma caroseriei, tehnologia din cadrul acesteia și greutatea totală”, a spus Peter Huether, asociat senior de cercetare pentru transport la ACEEE. „Și toate tipurile diferite de Prius sunt foarte eficiente.”

Designul eficient din punct de vedere aerodinamic este ajutat de faptul că Prius, în comparație cu mașinile electrice, nu cântărește foarte mult. Bateriile mari și grele ar putea reduce emisiile de carbon în timpul conducerii, dar asta nu le face automat mai ecologice, în general. Vehiculele electrice mai mici au avut ele rezultate bune.

Lexus RZ 300e s-a clasat pe locul al doilea, cu un scor de 67 și un cost anual estimat de combustibil de 651 de dolari (600 de euro). MINI Cooper SE a luat bronzul cu un scor de 67, dar un cost anual de combustibil de 747 de dolari (688 de euro). Nissan Leaf și Toyota bZ4X au completat locurile patru și cinci.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide