Cei mai mulți bicicliști habar nu au! Nu au voie să facă acest lucru niciodată

Autor: ProMotor 27 mai 2020 Știri auto
Cei mai mulți bicicliști habar nu au! Nu au voie să facă acest lucru niciodată

Cei mai mulți bicicliști habar nu au! Nu au voie să traverseze niciodată pe trecerea de pietoni rămânând în șaua bicicletei!

Sunt mulți bicicliști care traversează strada folosind trecerea de pietoni fără să se dea jos de pe bicicletă. Rămânând în șa, aceștia nu sunt pietoni, ci conducători de vehicule, deci nu au prioritate pe trecerea de pietoni.

Din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 161, alineatul (1) arată   că “se interzice conducătorilor de biciclete – liteeera o) să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau pe moped”.

Cei care nu se supun normelor sunt pasibili de amendă.

Cum traversează corect bicicliștii?

Aceștia sunt obligați să coboare de pe bicicletă la trecerile de pietoni dacă doresc să traverseze. Unul dintre motive este faptul că viteza de deplasare a unui biciclist este foarte mare față de cea a unui pieton, iar șoferii nu au același timp la dispoziție pentru a reacționa.

În plus, traversând călare pe bicicletă, biciliștii îi pot accidenta chiar ei pe cei care se deplasează pe jos.

Ce se întâmplă când există pistă de bicicliști pe lângă trecerea de pietoni?

Pistele pentru biciliști marcate în dreptul trecerilor de pietoni poartă denumirea de marcaje de traversare pentru biciclete. Cei care se deplasează pe două roți trebuie să știe un detaliu important: pot traversa pe ele, dar nu au aceleași drepturi ca pietonii.

Bicicliștii au însă prioritate atunci când traversează folosind marcajele speciale, doar atunci când există semafoare, iar acestea indică culoarea roșie pentru șoferi sau când marcajele respective se află la un colț de stradă, iar șoferii sunt nevoiți să vireze la stânga sau la dreapta.

Potrivit articolului 135 litera g) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, “conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete semnalizată ca atare.”

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide