Cel mai accesibil sistem de direcţie activă este oferit de…

Autor: Oraan Mărculescu 12 iun. 2014 Știri auto

Este vorba despre Ford. Exact, un foarte cunoscut producător generalist, cunoscut şi pentru dinamica şi manevrabilitatea exemplară a modelelor sale, invidiate chiar şi de rivalii premium.

Prima maşină Ford de serie care a beneficiat de noul sistem de direcţie activă a fost Ford Mondeo (Fusion în SUA). 

Principalul argument al unui astfel de sistem de direcţie activă este faptul că se reduce numărul de rotaţii ale volanului, ceea ce nu doar creşte confortul, ci şi siguranţa – după cum se poate vedea şi în acest video demonstrativ:

Noutatea pe care o aduce Ford este gabaritul extrem de redus al sistemului lor, ale cărui componente sunt grupate doar în interiorul butucului volanului. Nu vorbim de un sistem pur electronic, de genul ”drive-by-wire”, ci de un sistem electro-mecanic, ceea ce promite o fiabilitate crescută.

Modul de funcţionare este simplu: un mic motor electric variază, prin intermediul unui mecanism cu roţi dinţate, raportul de demultiplicare la rotirea volanului, roţile putând braca mai mult sau mai puţin, fără efort suplimentar din partea şoferului. De exemplu, la manevrele de parcare se poate obţine o bracare completă a roţilor printr-o singură rotire a volanului (în mod normal, bracare totală presupune două-trei rotiri ale volanului).

De asemenea, la manevre rapide, cum ar fi evitarea obstacolelor, volanul se roteşte mai puţin, ceea ce permite păstrarea ambelor mâini pe volan, îmbunătăţindu-se siguranţa şi reacţiile. La viteze mari, acest sistem contribuie la îmbunătăţirea stabilităţii şi a feedback-ului din volan, cu implicaţii directe asupra manevrabilităţii.

Ford Adaptive Steering: mult mai puţin complicat decât la modelele premium

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide