Care este cel mai mare cuplu pe care îl dezvoltă un motor diesel

Autor: David Andrei 22 iul. 2020 Știri auto

Cuplul unui motor este la fel de important ca și puterea acestuia. Această caracteristică este determinată de rotația motorului în jurul unei axe. Dar care este cel mai mare cuplu pe care îl dezvoltă un motor diesel?

GALERIE FOTO

Cel mai mare cuplu pe care îl dezvoltă un motor diesel nu este adjudecat de un vehicul terestru, ci de o ambarcațiune. Prima care l-a primit a fost nava daneză Emma Mærs, destinată transportului de marfă. Ulterior, motorul a ajuns și la alte vase cu același profil de funcționare.

Emma Mærs și alte nave destinate transportului de marfă de aceeași categorie sunt puse în mișcare de un motor construit de compania finlandeză Wärtsilä Corporation, Wärtsilä RT-flex96C.

Cifrele impresionante ale celui mai puternic motor diesel din lume

Wärtsilä RT-flex96C dezvoltă 109.000 cai putere la 102 rpm. Cuplul dezvoltat de propulsor este de 7.603.850 Nm.

Unitatea revoluționară și-a adjudecat recordul pentru cel mai puternic motor din lume în septembrie 2006, atunci când a intrat în serviciu. Compania finlandeză a produs de atunci peste 300 de unități.

Motorul are 14 cilindri și o capacitate cilindrică de 25.480 de litri, ceea ce înseamnă că fiecare cilindru are câte 1.820 de litri. Fiecare cilindru măsoară 6 metri în lungime și are o greutate de 5,5 tone.

160 de grame de combustibil se injectează la fiecare ciclu al unui cilindru în sarcină maximă. Se poate ajunge astfel la un consum de 228 de litri de carburant pe minut. Aproximativ 250 de tone de carburant alimentează zilnic motorul.

Vasul pus în mișcare de acest motor poate transporta până la 12.000 de containere. Astfel, chiar și cu acest consume enorm, costurile pentru livrarea lor pe mare sunt mai mici decât cele necesare pentru transportul lor pe uscat.

Acest motor cântărește, fără ambarcațiunea pe care o propulsează, nu mai puțin de 2.300 de tone. Măsoară 26,59 de metri în lungime și 13,5 metri în înălțime, adică aproape cât un bloc cu patru etaje. Arborele cotit cântărește 400 de tone.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide