Situațiile în care șoferii pot trece pe roșu. Ce prevede legea rutieră

Autor: Promotor 21 nov. 2023 Știri auto

Probabil toți conducătorii auto cunosc semnificația culorilor unui semafor și știu că au dreptul să treacă numai când acesta se face verde. Dar, sunt 5 situații în care șoferii pot trece pe roșu, la semafor.

Atunci când conducem o mașină, știm că la verde avem voie să trecem. Dar, când semaforul se face roșu, suntem obligați să ne oprim.

Dacă un șofer trece pe roșu, va fi amendat și rămâne fără permis de conducere. Există, însă, câteva situații în care poți trece pe roșu.

Cele 5 situații în care șoferii pot trece pe roșu, la semafor

Șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului riscă o amendă între 580 și 725 de lei. În plus, carnetul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile.

Cazurile în care șoferii pot trece pe roșu sunt:

  • semaforul nu le este adresat
  • ai verde intermitent la dreapta
  • semaforul nu se află pe un drum public
  • este o situație de urgență
  • circulația e dirijată de un agent de poliție.

1. Semaforul nu îți este adresat

Sunt cazuri în care poți întâlni un semafor pe direcția ta de mers, dar care să nu îți fie adresat. De exemplu, sunt intersecții unde e amplasat câte un semafor pentru fiecare direcție de deplasare. Astfel, există semafor pentru cei care virează la dreapta, pentru stânga sau pentru mers înainte.

Îți poți da seama de asta dacă lămpile sale sunt în forma unei săgeți care indică direcția. Sau are alăturat o tăbliță pe care e desenată o săgeată.

Astfel, dacă tu mergi înainte și ai acest drept, poți trece chiar dacă semaforul pentru viraj la dreapta sau la stânga este roșu. La fel și în cazul celor care virează. Dacă semaforul dedicat lor este verde dar cel pentru mers înainte e roșu, pot trece.

2. Verde intermitent la dreapta

Sunt intersecții în care poți întâlni un semafor verde intermitent la dreapta. Acesta îți dă dreptul, atunci când clipește alternativ, să intri în intersecție, chiar dacă semaforul mare e roșu.

Condiția e să acorzi prioritate pietonilor și mașinilor care au drept de trecere. Și, desigur, să virezi la dreapta.

3. Semaforul nu se află pe un drum public

Poți întâlni semafoare și pe unele drumuri private, nu doar pe șoselele publice.

În această situație, semaforul reprezintă o convenție, nu o regulă. Astfel că nu încalci nicio lege dacă treci pe roșu. Dar acel semafor nu e pus degeaba acolo, așa că indicat ar fi să respecți semnificația lui.

4. Este o situație de urgență

Atunci când este o situație de urgență, legea permite trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Dar numai anumite categorii de vehicule au acest drept:

  • mașinile de poliție, jandarmerie, frontieră, protecție civilă
  • medicină legală
  • salvarea
  • mașinile de pompieri
  • coloanele oficiale însoțite de vehicule de poliție
  • mașinile de armată
  • mașinile care transportă deținuți
  • mașinile SRI și SPP
  • mașinile de serviciu ale procurorilor.

Dar, pentru a avea dreptul să treacă pe roșu, cei care conduc aceste vehicule trebuie să pornească semnalele luminoase și sonore. În plus, trebuie să existe o situație de urgență care să justifice deplasarea în acest regim de viteză.

Iar intrarea în intersecție se face doar dacă au fost luate toate măsurile de siguranță. Adică, șoferul s-a asigurat că ceilalți conducători care circulă regulamentar și pietonii l-au observat și au oprit pentru a-i permite să treacă.

5. Circulație dirijată de un agent de poliție

Poți să treci pe roșu și în cazul în care intersecția e dirijată de un polițist.

Conform legii, atunci când un agent de poliție semnalizează trecerea sau oprirea, șoferii sunt obligați să respecte indicațiile acestuia indiferent de indicatoarele rutiere sau semnalele luminoase dintr-o intersecție.

Astfel, dacă semaforul de care te apropii este roșu, dar un polițist îți face semn să accelerezi, atunci poți trece.

Nu poți trece pe roșu dacă ai o urgență

Sunt situații în care șoferii sunt puși într-o situație de urgență. De exemplu, în mașină se poate afla o persoană care are nevoie rapid de îngrijiri medicale. O femeie care naște, un copil care a fost mușcat de șarpe, un bărbat care a suferit un AVC, etc.

Chiar și într-o asemenea situație, legislația rutieră nu permite trecerea pe culoarea roșie a semaforului. Iar șoferii care o fac riscă să fie sancționați cu amendă și suspendarea permisului.

Însă, aceștia pot cere în instanță anularea sancțiunii. Iar dacă judecătorul va considera că au avut motive întemeiate să încalce legea, va anula procesul verbal.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide