Centura Comarnic, aproape de un eșec răsunător. Autostrada Ploiești Brașov, tot mai departe de realizare

Autor: George Cristea 17 nov. 2020 Știri auto

Centura Comarnic se apropie de un eșec răsunător, avertizează Asociația Pro Infrastructură. Totodată, Autostrada Ploiești Brașov, din care face parte și Centura Comarnic, este tot mai departe de momentul realizării.

Intră în Galeria FOTO

Compania de drumuri a scos din proiectul Autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov (aflat în licitație pentru revizuirea studiilor din 2006 și proiectare) centura Comarnic și a lansat în august licitația pentru proiectarea și execuția celor 5,2 km de autostradă. Ofertele trebuiau depuse în octombrie, însă procedura este suspendată din cauza numeroaselor neclarități ale ofertanților.

„Din neclaritățile ofertanților înțelegem că documentația tehnică are lacune majore. Lucrările din studiul de fezabilitate nu sunt corelate cu cele din acordul de mediu, exproprierile sunt realizate doar pe jumătate, studiile geotehnice conțin doar 3 foraje la adâncimi de 6, 10 și 20 de metri, valoarea estimată de CNAIR este prea mică pentru construcția autostrăzii, potențialii ofertanți identificând numeroase alte neconcordanțe, erori sau lipsuri în documentația tehnică”, se arată într-o postare pe Facebook a Asociației Pro Infrastructură (API).

Centura Comarnic, eșec răsunător previzibil. Care sunt cauzele

În plus, avizul de la Apele Române pentru devierea și regularizarea râului Prahova nu este obținut, iar legislația în vigoare face dificilă aprobarea unei asemenea soluții ce distruge ecosistemul natural. Nu este clară lățimea autostrăzii, viteza de proiectare, lungimea și numărul unor structuri din proiect, iar CNAIR încearcă să modifice prevederile contractuale obligatorii pentru a împinge o serie de activități proprii spre constructor (exproprieri suplimentare, revizuirea acordului de mediu, obținerea avizelor, modificarea proiectului), transmițând ofertanților că pot identifica toate riscurile și erorile printr-o simplă vizită în teren.

Între timp, la licitația pentru pregătirea autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov, proiectanții serioși au stat deoparte, fiind depusă o singură ofertă, cea a Consitrans. În opinia celor de la API, principalele cauze ale acestei situații sunt contractul complet debalansat, numeroasele erori și neconcordanțe din documentație, valoarea estimată nerealist de mică sau modalitatea de plată doar la finalul serviciilor prestate.

„Concluzia este previzibilă și în același timp tristă: competiția sănătoasă a fost anulată, iar singurul ofertant, Consitrans, este recunoscut pentru marile probleme în a livra proiecte de calitate și la timp (spre exemplu A7 Ploiești-Bacău sau A13 Sibiu-Făgăraș)”, mai arată Asociația Pro Infrastructură.

Autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov este unul dintre cele mai importante obiective de infrastructură pe care le construiește România, dar finalizarea acesteia este pusă sub semnul întrebării.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură



Comentarii
Inchide