China a produs în 2022 peste 50% dintre mașinile electrice vândute la nivel global

Autor: Adrian Somai 29 mai 2023 Știri auto

China devine una dintre cele mai importante piețe auto la nivel global, în special atunci când vine vorba despre mașinile electrice. În 2022, China se poate lăuda cu 53% din vânzările totale de mașini cu zero emisii. Mai exact, dintr-un total de aproape 7.4 milioane de mașini cu propulsie electrică vândute la nivel global în 2022, mai bine de jumătate dintre ele au fost comercializate de mărcile chinezești.

Anul trecut, China s-a dovedit a fi singura țară din lume în care producătorii auto și-au dublat aproape producția și vânzările de modele cu propulsie electrică. Potrivit rapoartelor, Profit.ro a ajuns la concluzia că producătorii chinezi și-au majorat cu 90% vânzările de modele cu zero emisii, ajungând la aproximativ 4 milioane de unități. În aceste condiții, vorbim despre o creștere mai mult decât dublă decât cea raportată de producătorii auto europeni, care în 2022 și-au majorat vânzările de mașini electrice cu numai 40%.

BYD, al doilea cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Autoritățile chineze profită însă din plin de faptul că mașinile electrice nu poluează, oferind subvenții substanțiale pentru diverse stadii ale producției de modele electrice. Astfel, producătorii de acolo au un avantaj major în obiectivul lor de a își extinde piețele într-un mod accelerat.

Constructorii de pe piața auto chineză nu numai că au adus pe piață modele la prețuri accesibile, dar au adus și mașini foarte bine echipate din punct de vedere tehnic. În plus, oferta chineză este foarte variată, doar în 2022 fiind lansate 15 mărci noi de automobile. Astfel, modelele chineze au ajuns să fie cerute inclusiv pe multe piețe auto de pe Bătrânul Continent.

Atunci când vorbim despre mașini electrice ne ducem cu gândul imediat la americanii de la Tesla, bineînțeles. Însă și chinezii de la BYD merită toate atenția noastră, în 2022 fiind al doilea cel mai mare constructor de automobile electrice din lume, la mică distanță de Tesla. În plus, BYD a avut cea mai mare creștere a cotei de piață dintre toate mărcile care produc vehicule cu baterii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide