Cine face cele mai bune mașini hibride? Care sunt cei mai bine cotați producători – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 04 dec. 2023 Știri auto

Care sunt constructorii cu cele mai bune mașini hibride? Ce avantaje au fiecare și către ce brand ar trebuie să se orienteze clienții care sunt în căutarea unui nou model hibrid?

În tranziția pieței către mașinile complet electrice, mașinile cu propulsoare hibride devin tot mai populare, mai ales că motoarele pe motorină au scăzut drastic în popularitate. Cei de la Car Help Corner au creat o listă a celor mai bune branduri de la care poți cumpăra un model cu propulsor hibrid.

Astfel, au fost analizate aspecte precum eficiența, fiabilitatea, dar și ușurința cu care pot fi reparate aceste mașini. Printre cei mai populari producători se numără Kia, Hyundai, Honda sau Toyota, dar care dintre ei oferă cele mai mari avantaje?

Hyundai/Kia

Hyundai și Kia sunt companii partenere, ce împart tehnologii, motorizări și platforme, astfel că are sens să vorbim despre ele împreună. Modelele lor hibride sunt destul de eficiente, iar unii clienți par să prefere transmisiile automate cu 6 rapoarte, deoarece oferă o senzație mai naturală de condus decât transmisiile de tip eCVT folosite de alți producători.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje pe care să le luați în calcul dacă doriți să achiziționați un model hibrid de la acest producător. Kia și Hyundai folosesc un sistem cu un singur motor electric, ci nu două, ceea ce implică niște compromisuri. Pentru că folosesc doar un singur motor, nivelul de rafinament este mai scăzut decât cel obținut de alți producători. De asemenea, motoarele termice folosite sunt mai complexe, deoarece sunt unități supraalimentate cu turbină.

Ford

Chiar dacă poate nu pare, Ford este de ceva timp pe scena producătorilor ce produc motorizări hibride. Producătorul american oferă motorizări full-hybrid, dar și plug-in hybrid, fiind sisteme ceva mai rafinate și mai simple decât întâlnim pe modelele Kia și Hyundai. Spre deosebire de producătorii coreeni, Ford folosește un motor natural aspirat, cu ciclu Atkinson, care nu produce foarte multă putere și are un consum redus de combustibil. Acestuia i se adaugă o pereche de motoare electrice, puterea fiind repartizată la roților prin intermediul unei transmisii de tip eCVT. Este o abordare similară cu cea practicată de Toyota, fiind un format mai rezistent în timp și mai eficient.

Honda

La fel ca Ford sau Toyota, Honda folosește o arhitectură hibridă cu două motoare electrice, cu toate că are o abordare ușor diferită asupra conceptului. Honda utilizează un motor aspirat natural, cu 4 cilindri și două motoare electrice, fără a fi nevoie de o transmisie automată convențională. Mai mult, motorul termic furnizează energie electrică pentru baterie, ceea ce alimentează motoarele electrice la viteze mici. Apoi, la viteze mai mari, o serie de ambreiaje cuplează motorul termic la roți, fără a folosi o cutie de viteze.

Este un sistem destul de simplu, chiar dacă la prima vedere pare complicat. Nu există alternator, demaror sau o cutie de viteze. Astfel, există mai puține componente ce vor trebuie înlocuite în timp, iar sistemul s-a dovedit a fi unul fiabil. De asemenea, este eficient, dar la viteze de peste 100 km/h, consumurile vor începe să crească, dat fiind faptul că motorul termic este conectat direct la roți.

Toyota/Lexus

Chiar dacă Honda este unul dintre cele mai redutabile nume în lumea hibridelor, liderul incontestabil este Toyota. Alături de Toyota vom include și Lexus, dat fiind faptul că tehnologia este împărțită între cele două branduri. Toyota este un pionier al tehnologiei hibrid și a perfecționat formula în ultimii 25 de ani. La fel ca Ford sau Honda, japonezii de la Toyota folosesc motoare aspirate și două motoare electrice. Pentru versiunile cu tracțiune integrală, de regulă este folosit un al treilea motor, care învârte roțile spate.

Fiind o rețetă verificată, în care Toyota a investit foarte mult timp și resurse, fiabilitatea acestor propulsoare este foarte bună. De asemenea, consumul de carburant este mic, grație eficienței crescute. În plus, fiind niște mașini atât de populare, piesele de schimb vor fi mai ieftine, mai ales dacă vorbim despre pachetele de baterii, care necesită înlocuire pe mașinile mai vechi.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide